הדיון בין אברהם להשם

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 23/02/15 13:31 ד באדר התשעה

שאלה

בס״ד

לימדו אותי בבית ספר שאברהם שפט את השם ואמר לו שהוא לא עושה צדק ואפילו דיבר אליו בלשון איום (״חלילה לך״...)

בדיון בינו לבין השם על סדום כאשר אלוקים אומר לו שהוא הולך להחריב את העיר

הדבר נכון?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

מי שלימד אותך טעה.
צריך לפתוח תנ"ך ולראות מה כתוב שם. אברהם אמנם מתווכח עם ד' אבל לא מתוך התנשאות אלא מתוך התבטלות, לא כמי ששופט את ד' אלא כמי ששואל את ד' על משפטו ומבקש להבין את דרכו.
בכל השיחה אברהם מבטא זהירות והתבטלות ('עפר ואפר') בפני ד' ומכנה אותו אדו-ני, כלומר האדון שלי.

"...ויען אברהם, ויאמר:
הנה-נא הואלתי לדבר אל אדו-ניי,
ואנוכי עפר ואפר...
ויאמר אל-נא ייחר לאדו-ניי, ואדברה...
ויאמר, הנה-נא הואלתי לדבר אל אדו-ניי...
ויאמר אל-נא ייחר לאדו-ניי, ואדברה אך הפעם...

גם התשובות של ד' מוכיחות שאברהם מבקש להבין, מפני שד' מסכים לדבריו ומסביר שלא התכוון להשמיד את המקום אם יש שם מספר צדיקים.