שבת

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 31/12/14 16:55 ט בטבת התשעה

שאלה

בס״ד

האם מותר לירוק בשבת על אדמה? או לעשות מי רגליים בשבת על אדמה? ואם כן האם מותר ליטול ידיים מברזייה בשבת למרות שהמים יירדו לאדמה? והאם מותר להשקות כלב בידיעה שחלק מהמים שאני שם בקערת המים שלו יישפכו לאדמה (כי זה צינור)?

עוד שאלה אחת שלא בנושא הזה

דיברתי עם חברים על ספר שקראתי(ספר שיש בו באור למסכת אבות) ואמרתי שקראתי בו חמישים ומשהו עמודים אך קנראה שמירוב שלא שמתי לב והתענוג שהיה לי מהספר קראתי בו שמונים עמודים ולא זכרתי את זה (רק אחרי זה ראיתי שרשמתי לעצמי איפה עצרתי) אז האם עשיתי חטא בכך? והאם מותר לשקר בשביל צניעות(בדברים קלים) כמו למשל שישאלו אותי כמה שעות תורה למדת ואני יענה במקום חמש שעות אני יגיד פחות

תודה רבה רבה ענקית מראש וסליחה על עומס השאלות פשוט אני ברוך השם בזמן של חזרה בתשובה אז אני מתעניין הרבה ומשתדל

תשובה

שלום!

יריקה ומי רגלים: לדעת המג"א אסור, אך יש מתירים (בית מאיר, ט"ז. המשנ"ב התיר כאשר האדמה אינה שלו). לכן בשעת הדחק יש על מי לסמוך (עי' משנ"ב שכ"א, ס"ק נ"ז).

נטילת ידים בברזייה: יש יותר מקום להקל, שיש פה גם גרמא, שהרי המים אינם יורדים ישירות לאדמה.

השקיית הכלב: בשבת יש למלא את הכלי בבקבוק או בברז באופן שלא ישקה את האדמה.

שקר: אין איסור בדבר. במסכת בבא מציעא כג: אמרו חכמים שתלמיד חכם מותר לשנות בדיבורו, שם נשאל אם הוא בקי במסכת מסויימת, למרות שהוא בקי בה, ישנה בדיבורו ויאמר: לאו, ומידת ענוה היא (רש"י שם).

כל טוב!