עציץ נקוב

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 31/12/14 14:16 ט בטבת התשעה

שאלה

שלום. מה זה עציץ נקוב, והאם הדינים הללו חלים גם בחו"ל? תודה ושנה טובה.

תשובה

שלום!

עציץ נקוב פירושו עציץ שיש בו חור המאפשר יניקה של השורשים מהאדמה (גם אם בפועל לא יצאו שורשים), ועל כן נחשב מבחינה הלכתית כמחובר לקרקע, וכל ההלכות שתלויות בקרקע חלות עליו.

ההשלכה העיקרית של דין זה הוא בכל נושא המצוות התלויות הארץ (שמיטה, תרומות ומעשרות וכו'), שבהן עציץ שאינו נקוב אינו חייב, אך עציץ נקוב חייב.

יש לדין זה השלכה גם במצוות נוספות שאינן תלויות בארץ כמו דיני תלישה בשבת (יש להעיר שגם בעציץ שאינו נקוב אסרו חכמים לתלוש בשבת, אך מדאורייתא אין איסור) וערלה, שנוהגות גם בחו"ל.

יש לציין כי פרטי ההלכות, מה נקרא עציץ נקוב ומה אינו מקוב וההשלכות המעשיות מורכבות וכוללות חילוקים רבים, וכאן ענינו רק "על קצה המזלג".

כל טוב!

* התשובה נכתבה ע"י חתנו של הרב עוזיאל אליהו.