התרת נדרים

חדשות כיפה הרב דוד לוי 15/12/14 13:50 כג בכסלו התשעה

שאלה

כבוד הרב שלום,

אני בת 24, נשואה אוטוטו שנה באושר ב"ה.

בעלי ואני חוזרים בתשובה (קצת לפני החתונה התחלתי להתחזק..), אני גדלתי בבית חילוני ובעלי בבית דתי.

חזרתי בתשובה בעקבותיו ואני מאושרת על כך.

כבר יום לאחר מכן, התחלתי ללכת עם כיסוי ראש חלקי כשהשיער בחוץ וכשבעלי גויס לצוק איתן ולא ראיתי אותו כשלושה שבועות בערך הבטחתי לקב"ה שאם יחזור הביתה בריא ושלם, אני אשים כיסוי ראש מלא.

וכשהוא חזר ב"ה, סיפרתי לבעלי את אשר הבטחתי לקב"ה.

מאז אני עם כיסוי מלא, אך מרגישה לא שלמה עם עצמי.

חשוב לי לציין שעברה שנה סה"כ מאז שהתחלתי להתחזק וללבוש חצאיות, והיום אני נראית דתייה לכל דבר - כיסוי ראש מלא, שרוולים ארוכים, חצאיות.. כל החבילה. אך בלב, אני עדיין לא "שם".

אני משתדלת בכל כוחי, נוטלת ידיים בבוקר, מברכת על כל מה שאני מכניסה לפה, ברכת המזון, אשר יצר, הולכת לבית כנסת בשבת בערב, יאמר לזכותי שאני עושה את ההשתדלות שלי.

קשה לי מאוד עם כיסוי ראש מלא, אני מאוד הייתי רוצה להישאר עם כיסוי ראש מלא אך להוציא מעט שיער מאחורה ("קוקו גולגול"), זה מצער אותי ואני מרגישה מבוגרת מהגיל שלי, מרגישה שאני נמצאת במקום שאני לא צריכה להיות בו... האמונה שלי לא מתפתחת כראוי מפני שאני נמצאת במקום שאני שקצת כפיתי על עצמי כיסוי ראש מלא.

מה אפשר לעשות? זה נחשב שנדרתי נדר? ואם כן, איך אפשר להתיר אותו?

אנא, מבקשת לעזרתך.

תודה רבה.

תשובה

שלום לך ותזכי למצוות,

אשריך שזכית.
אני חושב שאני מבין את הקושי ולכן אשתדל להסביר לך את הדברים באורך (ואם תרצי הסבר נוסף תוכלי להתקשר אלי הביתה 098987548)

[כיסוי ראש]
כיסוי ראש של אשה הוא חובה כמו כל חובה אחרת.
אין הבדל בין שערה למקום אחר בגוף שצריך להיות מכוסה - זה עיקר הדין.

הקושי הנפשי שלנו נובע מכך שכל איסור מתחיל בגיל אחר ודין זה מתחיל מאוחר, אחרי שהתרגלת אחרת.

להסבר -
ילד בין שנה אינו חייב לכסות שום דבר, הוא לא מבין. ילד בגיל 6-7 יודע היטב שיש מקומות מכוסים בגופו.
נער בגיל מסוים אינו הולך ברחוב כמו שהוא הולך בים.
לאשה יש [חיוב] לכסות את ראשה מאז שהיא התחתנה.
(יש שתי דרכים לראות זאת -
1. חובת כיסוי הראש לאשה מתחיל עם אבדן הבתולים ומשום שזה דרך העולם הצמידו זאת לנישואים ראשונים.
2. הקלו לרווקה בענין עד שתתחתן
ויש כמובן הבדלים בין השיטות ואין כאן מקום לפרט)

כיסוי שיער הראש הכוונה היא כל הראש.
כמו בכל מקום מכוסה אחר - ניתן להקל מעט בשוליים (2 אצבעות וכד´)
מה שאת מציעה אינו ´להקל מעט´ אלא לא לכסות את השיער כראוי.

[חובת קיום מצוות]
אנו מקיימים מצוות כי ה´ ציוה אותנו ולא לפי מה שאנו מרגישים. כמובן שהשאיפה היא לכוון את רצוננו לרצונו (עייני משנה במסכת אבות). אבל עבודת השם באמת מתגלה באותם מצוות שאנו מקיימים למרות שהן אינן נוחות לנו.
האמונה צריכה להתפתח מתוך רצונו להיות בעולם הזה ´עבד ה´", גלגל במרכבת השכינה.
העבד אינו מקיים את המצוות לפי רצונו.

להבהרה - הידור מצווה הוא שונה.
ב´הידור מצווה´ יש מקום לאני הפרטי שלי. הידור מצווה הוא רצון לעשות דברים שאינני מצווה כדי להתקדם בדרך הנכונה (ויש אומרים "לשמח" את בוראי).
אכן הידור מצווה נעשה אך ורק אם אינו על חשבון אחרים, אינו פוגע או מצער אותם ובכלל זה אני שלם איתו ועושה אותו בשמחה.
[כיסוי ראש לאשה אינו הידור אלא מצווה ברורה]

מה שהצעת לעשות הוא לחפש דעות יחידאיות שספק אם יש להן על מה לסמוך ולהקל כמותם. (העולם קורא להם ´הרב נוח´)

[נדרים]
הנדרים נועדו כדי לידור בעת צרה.
הקב"ה מביא עלינו מתחים וקשיים שנתרומם. החכמה היא מכל קושי להפיק עוד קומה.
כך הקב"ה הביא עלינו את היוונים כדי שנתרומם ונאבק על עצמאותינו הדתית והמדינית ונזכה לכונן מלכות ישראל לכמה מאות שנים. זה גם הביא אותנו לתקן ימי הודאה והלל על חידוש עצמאות ישראל זו (רמבם הלכות חנוכה)
כך גם אצלך - הקב"ה הביא לך את המתח של 'צוק איתן' כדי שתתרוממי ותעלי עוד קומה.
בגלל שאנו חלשים - נוצר הצורך ב'נדר'. הנדר בעת צרה מחייב אותנו לקיים את החלטותינו המרוממות גם אחרי שהמתח ירד. מסיבה זו אין מתירים נדר בעת צרה אלא במקרים מיוחדים. (אתעלם מהצד הבעייתי של מי שבקשתו התמלאה ולאחר מכן הוא מחפש להפר את התחייבותו).

[נדר לדבר מצווה]
כאשר אדם נודר ומקבל על עצמו קיום מצווה מסוימת - לא ניתן להפר את הנדר.
כאשר אדם נודר שלא לעבור עבירה מסוימת - הוא חייב להשמר מאותה עבירה והמשמעות היא שבכל פעם שהוא עובר את העבירה הרי שעובר שתי עבירות: את העבירה עצמה, וכן את חילול נדרו. (מוצא שפתיך תשמור)

סיכום
1. חובתך לכסות את ראשך אינה קשורה לא לרצון ולא לנדר אלא קבועה ועומדת.
2. ב'צוק איתן' ה' זיכה אותך ופתח עיניך לראות בטעותך ולרצות לתקנה.
3. [תמשיכי בדרכך המתוקנת]
(במקרה שלך את יכולה להוציא עד 2 ס"מ, כיון שבדעתך זה כלול במילים 'כיסוי ראש מלא')
4. תודי לקב"ה לא רק שבעלך חזק אלא שגם למדת מה עליך לתקן.
5. אני מאחל לך שכל תיקון והתקדמות יבואו לך בדרך הקלה

בברכה דוד לוי
להסבר נוסף ניתן להתקשר אלי הביתה 098987548