גזל

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 02/12/14 12:39 י בכסלו התשעה

שאלה

יש לי כמה שאלות על גזל:

1. יש אצילנו מכולת בשכונה שמוכרת גם מאפים,בבוקר יש להם מאפים טריים ואת המאפים הישנים שלהם הם מוציאים מחוץ לחנות בבוקר (כשפותחים) ורק בשעות הצהריים הם זורקים אותם, האם מותר לקחת מהמאפים הללו לפני שהם זורקים בלי לשאול אותם? הרי הם הולכים לאשפה? מצד שני הם עוד לא באשפה

2. מדי פעם בסופרים ישנם אריזות פתוחות (כנראה מישהו גזלן פתח והשאיר שם פתוח[ציפס וופלים וכו'...]) האם מותר לקחת קצת הרי זה כבר פתוח ובעל החנות לא יכול למכור את זה ככה, וגם אם מחזיר את זה לחברה לחברה לא משנה כמה נשאר בחבילה...

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

בס"ד
שלום רב,

השאלות הללו מעידות על חולשת מידות.

"אדם צריך לפתח שנאה ותחושה של מאיסה כלפי לקיחת ממון שאינו שלו. שיהיה ממון שאינו שלו מוקצה מחמת מיאוס אצלו, ולא יוכל ליהנות ממנו כלל, אלא הנאתו תהיה רק מממונו שהשיג בצדק וביושר, ביגיע כפיו."*

עליך לשאול את עצמך מדוע אתה בכלל מתפתה למעשים כאלה? אני ממליץ לך לעשות חשבון נפש ולהרבות במידת הנדיבות, במתן צדקה וכד' כדי להרחיק את עצמך מאבק גזל.

לשאלותיך:
תשאל את בעל המכולת אם המאפים הללו בתשלום או שהם הפקר.
האריזות הפתוחות בסופר הן גזל וודאי, אין כל היתר להמשיך גזל שמישהו אחר התחיל.
יש עוד שיקולים להתרחק משקיות כאלה - גם כדי למנוע חשד שאתה הראשון שפתחת את השקית...

דברים של הרב זלמן מלמד בתוך
http://www.yeshiva.org.il/midrash/543

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן