השיר של עמיר בניון

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 27/11/14 09:09 ה בכסלו התשעה

שאלה

שלום כבוד הרב.

בימים אלה יש פולמוס רב סביב שיר אשר פרסם הזמר החוזר בתשובה עמיר בניון, השיר: אחמד אוהב ישראל.

להלן המילים ובסוף אשאל שאלה ברשות הרב:

אחמד אוהב את ישראל / עמיר בניון

סאלאם עליכום קוראים לי אחמד

אני גר בירושלים אני לומד באוניברסיטה איזה דבר או שניים

מי כמוני נהנה מכל העולמות

אני היום אני מתון וחייכן

מחר אעוף לשמיים

אשלח לגיהנום איזה יהודי או שניים

זה נכון שאני סתם חלאה כפוית טובה

זה נכון אבל אני לא אשם לא גדלתי על אהבה

זה נכון יבוא הרגע בו תפנה לי את הגב ואז

אני אתקע בך את הגרזן המושחז

אני אחמד

גר באזור המרכז

אני עובד צמוד לגן ילדים

ואחרי – על בלוני הגז

מי כמוני נהנה משני העולמות

היום אני

ומחר הם לא

הרבה מהם הרבה מהם לא

זה נכון שאני סתם חלאה כפוית טובה

זה נכון אבל אני לא אשם לא גדלתי על אהבה

זה נכון יבוא הרגע בו תפנה לי את הגב ואז

אני אירה בך ישר בגב

האם לדעת כבוד הרב, הטקסט הזה בגדר שיר או שירה?

האם ניתן להשוות את השיר הזה עם שירתו של הרב קוק זצ"ל?

האם בשיר הזה יש קדושה וטהרה?

האם השיר הזה יכול להביא ברכה לעם ישראל?

האם השיר הזה מרבה אהבה בתוך עם ישראל?

האם השיר הזה יביא לנו את הגאולה?

תודה.

תשובה

שלום וברכה

אני לא כל כך מבין את השאלות המצורפות בזה.

איני מבין מפני מה חשוב לדעת אם השיר הזה הוא שיר או שירה; איני מבין איזה צורך יש בהשוואה בינו ובין שירים של הרב קוק, וכדו'.
השיר הזה מביע את מה שמי שכתב אותו מרגיש כלפי ערביי מדינת ישראל. הוא לא שיר של קדושה וטהרה, והוא גם לא שיר של גזענות מאוסה; הוא שיר שמבטא את הפחד ואת הביקורת הקשה על דרכו של הציבור הערבי; הוא שיר שיכול להוליך לכיוונים שונים ומנוגדים – למן העצמת השנאה והעוינות ועד העצמת הזהירות ; ובוודאי שאין בכוח שיר זה, ובכוח שיר בכלל, להביא גאולה או כל דבר אחר.
זה מה שהמשורר מרגיש ואת זה הוא כתב. אני לא אוהב בכלל שירי שנאה, אולם הניסיון לתלות בשיר הזה את הגזענות מחד גיסא או את ציפיית הגאולה מאידך גיסא נראה לי כל כך מופרך, עד שכאמור איני מבין את השאלה ואת הדיון ביצירה הזו.
היה ראוי ונכון לא היינו דנים מלכתחילה, בלי צורך בפולמוס ציבורי על שיר, בשאלה מה נכון לעשות בזמן בזה ביחסי יהודים וערבים, אבל לא מסביב לשיר הזה דווקא.

כל טוב