תפילת יזכור

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 05/10/14 20:48 יא בתשרי התשעה

שאלה

שלום הרב,

אני שואלת בנושא תפילת "יזכור" שנאמרת על קרובים שנפטרו בבתי הכנסת האשכנזיים בחגים וביום הכיפורים.

מה הטעם שעומד מאחורי מנהג זה? למה להגיד תפילה זאת, בעצם?

אם זה מעלה את נשמתו של הקרוב מדוע אומרים זאת רק 4 פעמים בשנה?

ובנוסף-

מדוע התפילה נאמרת דווקא במועדים אלו? (יוה"כ, שמחת תורה, פסח, שבועות) למה לא אומרים גם ברה"ש ובחג ראשון של סוכות?

כשאני אומרת "בעבור שבלי נדר אתן צדקה בעד הזכרת נשמתה..." על אימי ז"ל- האם יש סכום מסוים אותו אני צריכה לתת לצדקה?

מה הטעם למנהג הנפוץ ברבים מבתי הכנסת בו המתפללים שיש להם שני הורים חיים יוצאים החוצה?

האם אפשר להגיד תפילה זו גם כשלא נמצאים בתפילה במניין בבית הכנסת?

תודה רבה וחג שמח.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

עייני להלן בשני קישורים בהם יש תיאור והסבר לסגנון ולטעם של תפילת יזכור

http://www.daat.ac.il/encyclopedia/value.asp?id1=623

http://www.kadisha.biz/showItem.aspx?levelId=59715

אינני יודע על סכום מינימום של צדקה. אם קשה לך אפשר לתת גם שקל אחד...

נראה לי שאפשר לומר יזכור גם לא בבית כנסת ובלי מניין
אבל אם הקטע מסתיים במילים "ונאמר אמן" או "ואמרו אמן" אין לומר מילים אלו כשאין מנין.