נפלתי מיד אחרי יום כפור! מה אפשר לעשות כדי לא ליפול?! - לבנים

חדשות כיפה חברים מקשיבים 05/10/14 01:16 יא בתשרי התשעה

שאלה

אני לא יכול יותר! אני אחרי יום כיפור משמעותי ועצום בישיבה, אווירה של קדושה והתייחדות, הבטחתי שאני פותח דף חדש אחרי בעיות קשות שהיו לי השנה בתחום שמירת העיניים, התחננתי לקב"ה שיסלח לי, והרגשתי שאני ממש מטוהר מכל העוונות. והנה חזרתי הביתה, חצי שעה עם הפלאפון והופ - אני שוב צולל לתוך העולמות הטמאים והחשוכים האלה. אם אחרי 24 שעות של תפילה וקדושה זה מה שיוצא ממני, מה עוד אני יכול לעשות כדי לא ליפול? כדי להישאר בטהרה ובקדושה?

תשובה

שלום לך צדיק!

יישר כוח שאתה לוקח את הנפילה למקום של בירור ולא למקום של ייאוש.

אם הבנתי אתה שואל בעצם איך לא נופלים.

אכן זו שאלה שהתשובה אליה תחסוך הרבה תסכול, הרבה צער ותגאל את המין האנושי מייסורי החרטה.
אתה שאלת את השאלה הזו דווקא על טהרת הברית, אך השאלה הזו רלוונטית לכל חטא.
לכל אחד יש התמודדויות קבועות המציקות לו תדיר, לכל אחד יש את הדברים בהם הוא נופל יותר ובהם הוא נופל פחות.
אין ספק שליפול זה מתסכל, אין ספק שליפול זה שובר.
השאלה היא מה אתה עושה עם הנפילה, לאן היא מובילה אותך- למקום של בירור או למקום של ייאוש.
חשוב לדעת שהמטרה של יצר הרע היא לא שניפול בחטא- אלא שנתייאש.
הייאוש הוא החטא הכי הגדול שיש. הייאוש גורם לך להישאר אי שם למטה בבור החשוך של החטא. הוא גורם לך לא לרצות לקום. אין דבר נוראי יותר מזה.
אז דבר ראשון. נפלת. זה נורא. נכון. תכה על חטא ותקום, תקום כשאתה יותר מפוכח, תקום קימה כזאת שמבררת מה גרם לנפילה ומה ימנע ממך ליפול שוב באותו בור.
ולגופו של עניין- תבדוק איזו סביבה גורמת לך לשוטט בפלאפון למקום שאליהם הגעת. האם זה נובע משעמום? האם זה אתרים "נקיים" שגורמים לך להיכנס לאתרים שאינם נקיים לכל הדעות? ועוד.
לענ"ד הדבר שהכי גורם לחטא הזה הוא חוסר סדר.
נסה להעביר לעצמך סדר יום. מתי אתה קם, איפה אתה מתפלל, מה אתה עושה אח"כ וכו.
אם אתה לא מצליח להגיע לסדר יום קבוע והסטטוס שלך הוא "זורם" דע לך שזהו המתכון לחטא.
מי שזורם יכול להיסחף, מי שנסחף יכול לטבוע.
הדבר הזה קריטי בעיקר בזמן של חופש, זמן של חוסר מעש שכשלא נערכים אליו כראוי, כשלא מתכננים אותו הוא נראה כך. גם שנייה אחרי יום הכיפורים.

אני חש שהתסכול שלך נובע בין השאר מהעובדה שהנפילה קרתה שנייה אחרי יום כיפור.

אני לא חושב שיש הבדל בין יום לאחר יום כיפור לבין 362 יום לאחר יום כיפור. חטא הוא חטא והוא חמור באותה מידה בכל זמן. הנזק שלו לך ולעולם הוא אותו נזק בכל זמן ובכל עת.
הבעיה זו התחושה, האכזבה שלך כלפי עצמך. שהיא מובנת, זה באמת מתסכל.

כדי להוריד את התסכול אולי במעט אנסה להתייחס דווקא לווידוי שאנחנו אומרים ביום כיפור..
בפתיחה של הווידוי של "על חטא שחטאנו לפניך.." אנחנו אומרים:

"אתה יודע רזי עולם ותעלומות סתרי כל חי,
אתה חופש כל חדרי בטן רואה כליות ולב
אין דבר נעלם ממך ואין נסתר מנגד עיניך
ובכן יהי רצון מלפניך ה´ אלוקינו ואלוקי אבותינו שתסלח לנו על כל חטאתינו..."

למה צריכים את הפתיחה הזו?
ומה הביאור שלה?

התשובה בנויה משלושה חלקים: חרטה, עזיבת החטא וקבלה לעתיד.

עם כל אחד משלושת חלקיה של התשובה יש לנו בעיה:

1. החרטה- האם באמת אני מתחרט? האם זו חרטה האמתית? האם שאני באמת יודע על מה אני מתחרט? האם אני מודע לנזק שגרמתי לעצמי ולעולם כולו בחטאי? לחלוטין לא... רק רבש"ע יודע.. "אתה יודע רזי עולם ותעלומות סתרי כל חי" את כל רזי וסודות החטא, במה הוא פוגע ומהי חומרתו.
2. עזיבת החטא- האם אנחנו באמת עזבנו את החטא? לגמרי? גם בתוך תוכנו? עם כל ההכרות הנחמדה שיש לנו עם עצמנו התשובה היא לא. ורק רבש"ע יודע זאת..
"אתה חופש כל חדרי בטן רואה כליות ולב" ויודע בדיוק האם נשאר בתוכנו איזה רושם של חטא.
3. הקבלה לעתיד- כמה אנחנו יכולים להתחייב ששוב לא ניפול? האם אנחנו יודעים מה צופן לנו העתיד? מה תהיה המציאות סביבנו, מה תהיה עוצמת היצרים שבנו? ברור שלא.. רק רבש"ע יודע..
"אין דבר נעלם ממך ואין נסתר מנגד עיניך" גם ההתמודדות שלנו עם אותו חטא בעתיד.

אם כך, מה שווה התשובה אם כל אחד מחלקיה הוא בעייתי?!
אנחנו לא יכולים להתחרט באמת, לעזוב את החטא באמת ולקבל לעתיד באמת!!
לכן אנחנו מתפללים:
"ובכן יהי רצון מלפניך ה´ אלוקינו ואלוקי אבותינו שתסלח לנו על כל חטאתינו..."

עזור לנו לעשות למרות אפסותנו, עזור לנו לעשות תשובה אמתית!

חשוב לדעת שנפילות הן לא פגם במציאות, הן חלק בלתי נפרד ממנה. גם עם ישראל נפל, אך מכל נפילה הוא למד והתעלה. זהו הסוד של עם ישראל. אצל אומות העולם הנפילה היא נצחית, אומות העולם הן אומות שבאות והולכות מן העולם. הן לא מסוגלות לקום. עם ישראל מסוגל וזהו סוד הנצח של עם ישראל.

וגם בך ובי, כחלק בלתי נפרד מהעם הנפלא הזה, יש את הכוחות הללו לקום.
אז קום אחי! אל תתייאש!
תחשה חשבון נפש, תלמד את עצמך ותבנה עתיד טוב יותר.

גם אם תיפול שוב ושוב, אל תשכח לקום!
נפלת בקרב אבל לא הפסדת את המלחמה!

בהצלחה!

תן מבט גם לשאלה דומה לשאלה שלך בקישור הבא:

http://www.makshivim.org.il/ask_show.asp?id=163360

מקווה שנתתי כיוון כללי
אשמח לעזור עוד אם צריך
המייל שלי: elronza@gmail.com
פלאפון: 0524521552