כיפור

חדשות כיפה הרב דוד לוי 29/09/14 02:14 ה בתשרי התשעה

שאלה

שלום כבוד הרב דוד לוי

רציתי לדעת עם יום כיפור נופל יום שישי עושים קידוש או לא ?

ועם כן אז עושים רגיל ?

תשובה

שלום לך

אני מבין ששאלתך היא לגבי חולה בסכנת חיים שצריך לאכול ולשתות ביום כיפור.

אקדים ואזכיר שמרבית החולים שאסור להם לצום - מספיק להם לשתות שתיה מזינה (מרק, מיצי פירות, מיץ ענבים וכד') ואין להתיר לאכול למי שמספיקה לו שתיה.

גם בשתיה לחולה כזה צריך לבדוק עם הרופא כמה ליטר עליו לשתות ביממה ולקבל הדרכה כיצד לשתות את אותה שתיה.

לשאלתך -
האוכל ביום כיפור - חכמים לא קבעו עבורו קידוש מיוחד והוא יוצא ידי חובה בתפילה ערבית (בבית או בבית הכנסת) באמירת ברכת "מקדש השבת וישראל ויום הכיפורים".
לפיכך אסור לו לקדש את הקידוש של ליל שבת שכן אז הוא יעבור על איסור 'ברכה לבטלה'.
הוא רשאי לומר פיוטים (שלום עליכם וכד') ודברי תורה (אשת חיל) כפי רצונו.

אם הוא נאלץ גם לאכול ארוחה ממש (ולא בכמויות קטנות)- עליו לומר 'רצה והחליצנו' ו'יעלה ויבוא'

מי שחייב לשתות הרבה ברצף (לא שתיה לשיעורין) - רשאי לומר את נוסח הקידוש של הבוקר (אפשר גם בלילה). במקרה כזה יקדש על כוס מיץ ענבים וישתה רביעית נוספת במקום סעודה, שהרי אין קידוש אלא במקום סעודה.

גמר חתימה טובה דוד לוי