סדר ראש השנה לטבעונים

חדשות כיפה הרב דוד לוי 22/09/14 18:57 כז באלול התשעד

שאלה

שלום כבוד הרב,

אני טבעונית , מאמינה ושומרת מסורת.

חשוב לי שבחגים אברך את הברכות ע״פ הסדר אך ללא מאכלים מן החי.

רציתי לשאול למה מברכים על ראש של דג?

ולמה מברכים על דבש??

ועל אפשר לברך במקום שני אלו בסדר הברכות?

תודה רבה!

תשובה

שלום לך

אין שום חובה לברך או לאכול מאכלים אלו בראש השנה.

יש מנהג קדום להביא אותם לשולחן ולראות אותם ולומר 'יהי רצון' ומי שאין לו או אינו רוצה להביא /לאכול מסיבה כלשהי יכול לומר את ה'יהי רצון' בלי להביא
כך נוהגים במשפחותינו לומר 'יהי רצון שנהיה לראש ולא לזנב' בלי להביא לא ראש של כבש ולא ראש של דג.
יש גם יהודי רבים הנמנעים מלאכול דג בראש השנה כיון שזה מזכיר להם את המילה דאגה.

לגבי דבש -
אין מנהג לאכול דבש אלא יש הטובלים את הלחם של ברכת המוציא ואת התפוח בדבש.
הנוהגים על פי תורת הסוד אינם עושים זאת אלא טובלים בסוכר. (בדבש יש מידת הדין)

הערה נוספת - הדבש (הרגיל) אינו יוצא מגוף הדבורה, בשונה מהחלב שיוצא מגוף הפרה.
אם הדבש היה יוצא מגופה הוא היה אסור באכילה כי כל היוצא מן הטמא - טמא. (לכן חלב גמלים אסור).

סיכום
ניתן להביא לשולחן ולראות ולא לאכול, וניתן גם שלא להביא סימנים אלו לשולחן

שנה טובה
כתיבה וחתימה טובה
דוד לוי

לבירור נוסף 098987548