שאל את הרב

קונפליקטים בדת

חדשות כיפה חברים מקשיבים 31/08/14 03:14 ה באלול התשעד

שאלה

היי!

אני באה מבית ממש דתי.. אבל לאחרונה החלו לי מלא מחשבות בראש.. על יהדות. קיום מצוות. מה נכון.. מה הובן נכון מה לא וכו..

אנלא אכנס עמוק מידי למה שהולך לי במוח, אבל אשמח אם מישו אולי יצליח לענות לי על קונפליקט גדול אצלי בתורה, - אם אני יוצאת מנקודת הנחה שאני מאמינה בתורה - זה רק בגלל שאני מאמינה שהיא האמת המוחלטת - ומבחינתי מה שאומר שהיא הטוב המוחלט, מה שמעלה קונפליקט כזה - אם היא הטוב המוחלט, איך יתכן שיש בה גם תוכן שוביניסטי? איך יתכן ש"טוב" אומר שאישה פחותה מגבר? (לדוג אישה בוגדת - טררם שלם בכיכר העיר ומסתיים במוות וזה עוון חמור ואילו גבר בוגד מקסימום יוצא בזרע לבטלה.. ואם ממש באלו הוא פשוט יכול להתחתן עם כל אישה נוספת שחושק בה מלבד אישתו ובזה "לבגוד" בעצם בהיתר מוחלט, ויש עוד שלל דוגמאות..) ועוד, כתוב בתורה ש"משכב זכר" חייבים להרוג אותו. - והשאלה היא - למה? למה אם לי, בתןר אישה יש זכות לאהוב ולהתחתן עם גבר שמוצא חן בעיני, ולאיזשו בחור עלום שהנטייה ש א ל ו ק י ם בכבודו ובעצמו נטה בו - היא גם כן לאהוב גברים, - למה לו אסור ?!?!? איך הגיוני ש"טוב" מושלם שכזה יפלה ככ קבוצה של אנשים שכל חטאם הוא לאהוב את אשר ליבם נוטה? את אשר אלוקים נטע בליבם?

ולנושא אחר - מה המטרה ב"עם הנבחר?" לשם מה נוצרנו? לשם מה צריך בכלל "עם נבחר"? ואם בשביל קיום המצוות והתורה, אז לשם מה אלוקים צריך שנקיים אותם? מה המטרה? ולמה זה פייר שאם אני אתלבש פחות או יותר בצניעות אקבל ע"כ שכר ואילו מנגד - ערבייה שתתלבש עם צעיפים ומעילים וכיסוי ראש מלא וכו בשיא הקיץ - לא בגלל שנוח לה עם זה, אלא בגלל שכך היא מאמינה - לא תקבל ע"כ כ ל ו ם ? - מה ההגיון בזה? איפה השיוויון? איך מתבטא בכזה דבר טוב מוחלט?

אני יודעת שזה נשמע קצת מתריס, ולא באמת מתעניין, אבל זה לא כך, אני אכן מתענינת, ומבררת, ומנסה לפתור לי קונפליקטים שחזקים ממני..

אשמח מאוד לתשובות.. תודה רבה רבה מראש...

- אלי7 :-)

תשובה

שלום רב אלישבע,
ברור שאין לך על מה להתנצל על השאלות, כי בדיוק בשביל זה האתר הוקם, בשביל שאנשים יוכלו לשאול שאלות בלי להתנצל =) זה שאת שואלת המון שאלות, זה טוב, ובריא. אני אשמח לנסות לעזור לך לפחות קצת או חלק מהשאלות לנסות לברר. (ואני מקווה שבאמת אהיה לך לעזר)
קצת קשה לי לבחור מאיפה להתחיל, ובכל זאת ננסה...
אז ככה:

אני אנסה לתת משהו כללי, ואחר כך אנסה להכנס באופן פרטי לכל הדוגמאות שהבאת:

בפרשת בראשית כתוב: ´וירא אלוקים את כל אשר עשה והנה טוב מאוד´. המדרש מבאר שטוב - זה יצר טוב, טוב מאוד - זה יצר הרע. שו הדא? (מה זה?) יצר הרע הוא מקבל מעל 90 (טוב מאוד)???
אנחנו היינו נותנים לו ציון נכשל עם כל מה שהוא עושה לנו...
אולי יש כאן משהו עמוק יותר:
ה´ ברא את העולם, הוא ברא בו אדם, והאדם הוא נזר הבריאה. ה´ רוצה שלאדם יהיה מעניין בעולם: התלבטויות, שאלות (שיוכל לשאול אותם ולהתלבט בהם), נסיונות ושבכל מצב יוכל גם לבחור בדבר לא טוב.
נראה לנו למשל שלא לאכול תפוח (או איזה פרי שזה לא יהיה) בעץ הדעת זה דבר די בנאלי, ואדם הראשון הזה, (וגם חוה) היה מאוד מוזר, מה הסיפור? לא לאכול תפוח? אפשר להסתדר עם מנגו אפרסק ושייק אננס? אז מה קרה שם עם התפוח??
קרה גם קרה, כי זה יצר הרע! מה זאת אומרת? אם לאדם לא היה קשה להתמודד עם הציווי הזה שה´ ציוה עליו, אז לא היה טעם לצוות עליו ציווים. הכל משחק מכור. יש מלאכים בשמיים שעושים בדיוק מה שאומרים להם, בלי לפתח שום עניין בדבר שהם עושים, וזה לא מה שצריך כאן! כאן צריך בעולם מציאות דינמית ומשתנה, מציאות לא פשוטה שלפעמים אפילו נראית בלתי אפשרית, וכל זה בשביל שיהיה עניין - אקשין, שאלות, וחוסר וודאות, והכל בשביל שהבחירות שהאדם עושה יהיו בחירות שלו, לא בחירות שה´ בחר עבורו.
בלי מציאות של דברים רעים בעולם, אלא מציאות של דברים טובים בלבד, העולם היה מוצא מהקשרו ומעניינו, תשאל מהמר מקצועי, איך אפשר להוריד לו את החשק להימורים, הוא יגיד לך שבלי אפשרות להפסיד ההימור לא שווה... כל מה ששוה זה המתח, והאפשרויות המגוונות, לכן עולם טוב הוא עולם שיש בו גם אפשרויות של רע, אחרת העולם יהיה צבוע בצבע אחד, ובלי אפשרות של האדם להיות אחראי למעשיו ולעשות מה שבא לו באמת.


מכאן, ל´עם הנבחר´: בספר הכוזרי (ספרו של רבי יהודה הלוי פיסקאות קא - קג) מעלה מלך כוזר את שאלת השאלות: מדוע ה´ מצוה בתורה רק את עם ישראל, ולא את כל אומות העולם? ה´חבר´ שעונה למלך אומר לו ששאלה דומה הוא צריך לשאול מדוע נבראו גם חיות, ולא כל הבריות בעולם נבראו אנשים? וכמובן שאין ברצונו לומר שהגוים הם כמו חיות, חס ושלום. אלא לומר שכפי שיש יצר טוב ויצר רע, יש הרבה רבדים במציאות, ויש הרבה סוגים של אנשים, יש אנשים שיותר מתאימים לדברים רוחניים ולהפיץ את תורת השם.
באותה מידה אנחנו יכולים לשאול איזה שוויון יש אם רק אפריקאים יכולים לרוץ מהר ואנחנו לא, או מדוע ה´ ברא אנשים כאלו עם תכונות כאלו? לכל עם יש יעוד שונה בעולם, אבל לעם ישראל יש יעוד כללי וגדול, אין זה גורע מחשיבותם של עמים אחרים, זה רק נותן לנו אחריות גדולה יותר, ומשמעות לכל העולם.
למה צריך עם כזה? כי ברור לנו שלא כל בני האדם יכולים לחיות באופן שתמיד ישאו את שם השם, אלא רק קבוצת איכות, כמו שברור שאם רוצים ליצור קבוצת מנהיגים לא יקחו את כל האוכלוסיה, לכן על מנת להביא את הייחודיות של תורת ה´ בעולם, צריך עם שיעשה זאת.
(אני חושב שמספיק לראות כמה מתייחסים בחו"ל בכל חדשות לארץ קטנה כמו ישראל, ולכל בית שנבנה שם, כדי להבין את מרכזיותנו, יש המון אנשים בחו"ל שנדהמים כשהם שומעים שיש כאן רק 8 מיליון תושבים, ואומרים שלדעתם יש כמה עשרות מיליונים, כי הם חושבים לפי האזכורים בתקשורת, ובתעשייה, אבל אני לא בא להוכיח כעת שעם ישראל הוא העם הנבחר, אלא רק להסביר מדוע יש עם כזה
מעבר לזה, היותנו עם מיוחד הוא דבר שמוסכם, ורק חוקרים בחו"ל למה זה קורה, כי הדברים מוכחים במחקרים שיהודים הם חכמים יותר מעמים אחרים).

נעבור להריגת אדם שעובר עבירה (שעלה דרך אגב, אבל הייתי רוצה להתייחס, ברשותך) התורה כמעט ולא הורגת שום אדם, ומספיק לקרוא משניות, ולהבין שהעונשים שהתורה מציינת לאנשים שעוברים על עבירות חמורות, הם עונשים רק למי שעושה בפרהסיא (בפני שני אנשים) ולא מתייחס כלל למה שקורה מסביבו (לא מתייחס להתראה שלהם) כך שזה ממש לא מדויק לומר שהתורה סוקלת אנשים על ימין ושמאל (בוקר טוב איראן? ממש לא, גם בשביל מלקות צריך לעבור במזיד, ובפרהסיא!) כך שהעונשים הם בעיקר התראתיים וקורים אחת לעשרות שנים.

אפליה בין גבר לאשה, בא נניח לרגע (כמובן לא בצורה אמיתית) שה´ לא ברא את העולם, והעולם נברא מעצמו! האם אין אפלייה בין גברים לנשים, נשים יכולות לעשות את כל מה שגברים עושים (ברור שלא, מספיק לראות שהאולמפיאדות נפרדות ועוד דברים רבים בסגנון דומה)? מי עשה את האפלייה? הטבע?
איזה טבע אכזר!! מה זה?
איזו אפליה עשה הטבע עם גברים שאוהבים גברים שהם לא יכולים להוליד יחד??

קודם כל אנחנו צריכים להבין שלא כל שינוי בין אנשים הוא ´אפליה´, יש טבעים שונים למינים שונים, יש מציאות שונה, וכתוצאה מזה, התייחסות אלוקית והלכתית אחרת.
השוני בין גבר לאשה, הוא שוני מבורך, הוא חלק מהעניין הגדול שהשם טבע בעולמנו, וברור שלמרות שאיננו מסכימים עם אחד החוקרים הגרמניים (פרויד שאגב, היה יהודי) שטען שכל הדברים בעולם מונעים מההבדלים האלו שבין איש לאשה, אבל ברור שהרבה מהעניין ומהעבודה שלנו בעולם, נובע מהשוני הזה שבין גברים לנשים. טול את השוני הזה, והעולם יהיה הרבה פחות ´טוב´, או הרבה פחות ´טוב מאוד´ ממה שהוא.

כחלק מהשוני הזה, התורה מאמינה שצריכים להיות חוקים שונים שמתאימים לשוני הזה (וכך כנראה צריך להיות, לא כמו בימינו שיש אנשים הטוענים שכל דבר שאיש עושה אשה צריכה לעשות, אבל לא שמענו על אפליה מתקנת בתחום הסבלות, או לעשות כדורגל עם קבוצות נשים וגברים יחד, למה??) כן יש משמעות גם פנימית וגם מציאותית, להיותה של האשה שונה, (מבלי להכנס יותר מדי להסברים הרבים שיש להבדלים האלו באישות, שהזכרת, ברור שקשר בין איש לשתי נשים הוא מציאותי יותר בעולם שלנו, וגם הגיוני יותר, לעומת קשר בין אשה ושני אנשים, כך גם היה ועדיין בכל התרבויות)

בכל חוק, שהוא תמיד צריך להיות אחיד יוצאים גם דברים שאם נוציא אותם מההקשר הרחב של החוק, הם יראו מוזרים, אבל זה לא סותר את כלליות החוק.
אז יכול להיות שאנחנו נתקלים בדברים והם מעצבנים אותנו, אבל ברור שבעלים לא אמורים לבגוד בנשותיהם כשם שהנשים לא אמורות לבגוד בבעלים (אגב, חלק מתקנות רבינו גרשום שמכונות חדר"ג באו להשוות את כח האיש והאשה בנישואין, וכך לאדם אין אפשרות לשאת שתי נשים, וגם אין לו אפשרות לגרש את האשה בלי רצונה).

מקווה שהועלתי
ואם שכחתי משהו, או יש שאלה אחרת (שמקווה שתיענה בזריזות יותר...)
עקיבא
akivamakshivim@gmail.com

כתבות נוספות