הרב צבי יניר הרב צבי יניר 27/08/14 04:58 א באלול התשעד

שאלה

שלום,

1.מדוע ה` סופר שוב פעם את עמ``י בתחילת ספר שמות הרי נספרו בסוף ספר בראשית. מהי מטרת הספירה הנוספת?

2.מהי הסיבה שפרעה רוצה להרוג את הזכרים(אם אפשר לפי הפשט,הדרש). תודה רבה

תשובה

1. ה' לא סופר שוב. התורה מזכירה שוב את המספר. יש לכך כמה פרושים בפשט. הקרוב ללבי הוא פרושו של הרשב"ם

מפני שרוצה לפרש ולומר ובני ישראל פרו וישרצו וגו', הוצרך לכפול ולומר, בביאתם למצרים לא היו אלא שבעים, ואחר מות הדור ההוא פרו וישרצו, ויקם מלך חדש ונתחכם עליהם למעטם [ולא] הועיל לו:

2.בעולם הקדום הלאום/העם עבר דרך הבנים. לנשים אין עם. עם מי שהם מתחתנות זה העם שלהן, שהרי האישה תמיד הלכה לגור עם משפחת/חמולת בעלה. ולכן אין צורך להשמיד את הנקבות, אלא רק את הזכרים.
(זה בולט בבני יעקב ושכם בן חמור- את בנותינו ניתן להם ואת בנותיהם ניקח לנו)