עקרון הסיבתיות מול בחירה חופשית ומול עמידה לדין

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 26/08/14 18:03 ל באב התשעד

שאלה

ידוע שכל דבר וכל מעשה מושפע ממשהו לדוגמה אם בעטתי כדור וזה נפל על אדם והוא נפגע זה בגלל שזרקתי את הכדור בזווית X והרוח הגיע מכיוון y והבן אדם היה במקום Z וכולם היו במקומות האלה כי הם הושפעו או נגררו ממאורע קודם אז נמצא שכל דבר מושפע מדבר אחר או ממאורע קדום אז כיצד ניתן לומר שהקב"ה ישפוט אותנו כי הרי כל מעשנו מושפעים מדברים אחרים אם אני התגברתי על עברה זה מכיוון שהושפעתי מדבר כלשהו (לדוגמה הושפעתי מספר שקראתי או אמרו לי משהו על זה וזה אפחיד אותי וכו) ואם בחרתי לעשות דבר מסוים זה כי הושפעתי מדבר אחר שגרם לי לעשות את זה אז א: איך יש בחירה חופשית אם כל מעשנו מושפעים מארוע קדום?

ב: כיצד הקב"ה שופט אותנו אם כל מעשנו מושפעים מארוע קודם?

תודה מראש

תשובה

אני מציע שנסמוך עליו שהוא משקלל את כל הנתונים שכתבת ושופט בהתאם. חלק גדול מהנתונים האדם יודע מראש ומשתמש בהם.