ה' אֱלֹהֵיכֶם הוּא הַנִּלְחָם לָכֶם! - ד"ת פרשת דברים

חדשות כיפה חברים מקשיבים 01/08/14 11:49 ה באב התשעד

שאלה

פרשתנו מסתיימת בציווי של משה אל יהושוע ללחום את מלחמות ה' ולכבוש את הארץ:

"(כא) וְאֶת יְהוֹשׁוּעַ צִוֵּיתִי בָּעֵת הַהִוא לֵאמֹר עֵינֶיךָ הָרֹאֹת אֵת כָּל אֲשֶׁר עָשָׂה ה' אֱלֹהֵיכֶם לִשְׁנֵי הַמְּלָכִים הָאֵלֶּה כֵּן יַעֲשֶׂה ה' לְכָל הַמַּמְלָכוֹת אֲשֶׁר אַתָּה עֹבֵר שָׁמָּה:

(כב) לֹא תִּירָאוּם כִּי ה' אֱלֹהֵיכֶם הוּא הַנִּלְחָם לָכֶם: "

אך אם הדברים מופנים ליהושוע, מדוע הציווי "לא תראום" מופיע בלשון רבים?

מבאר אור החיים הקדוש:

לא תיראום - הגם שמדבר ליהושע אמר לשון רבים, לכלול גם כל ישראל, לומר שלא יהיה אפילו אחד מישראל ירא מהם, כי ה' נלחם להם.

אם כך, הציווי "לא תראום" מופנה לכל עם ישראל והוא נובע מהידיעה ש"ה' אלוקיכם הוא הנלחם לכם".

אמנם יהושוע וצבאו הם אלו שלוחמים, אך על כל עם ישראל לקחת חלק ולהתחזק באמונה.

ישנו קושי נוסף שעולה מפסוק כ"ב, והוא ייתורה של המילה "הוא". מדוע בחרה התורה לשים דגש על כך שהקב"ה הוא הנלחם?

אור החיים הקדוש: דקדק לומר 'הוא', למעט מיחוש הנשמע ממצות בני גד ובני ראובן: 'חלוצים תעברו'.

הציווי ליהושע מופיע לאחר התזכורת אודות ההסכם עם בני גד ובני ראובן:

(יח) ... ה' אֱלֹהֵיכֶם נָתַן לָכֶם אֶת הָאָרֶץ הַזֹּאת לְרִשְׁתָּהּ חֲלוּצִים תַּעַבְרוּ לִפְנֵי אֲחֵיכֶם בְּנֵי יִשְׂרָאֵל כָּל בְּנֵי חָיִל:

(יט) רַק נְשֵׁיכֶם וְטַפְּכֶם וּמִקְנֵכֶם יָדַעְתִּי כִּי מִקְנֶה רַב לָכֶם יֵשְׁבוּ בְּעָרֵיכֶם אֲשֶׁר נָתַתִּי לָכֶם:

(כ) עַד אֲשֶׁר יָנִיחַ ה' לַאֲחֵיכֶם כָּכֶם וְיָרְשׁוּ גַם הֵם אֶת הָאָרֶץ אֲשֶׁר ה' אֱלֹהֵיכֶם נֹתֵן לָהֶם בְּעֵבֶר הַיַּרְדֵּן וְשַׁבְתֶּם אִישׁ לִירֻשָּׁתוֹ אֲשֶׁר נָתַתִּי לָכֶם:

הסכם זה יכול לעורר את החשש שהכל תלוי אך ורק ביכולת הלוחמים ובלחימתם. לכן מדגיש הכתוב: "לֹא תִּירָאוּם כִּי ה' אֱלֹהֵיכֶם הוּא הַנִּלְחָם לָכֶם". ה' הוא הנלחם לכם ואין הדבר תלוי רק בלוחמים.

כמובן שהשאלה המתעוררת היא: אם אכן "ה' אֱלֹהֵיכֶם הוּא הַנִּלְחָם לָכֶם", מה משמעותו של ההסכם עם בני גד ובני ראובן? לשם מה צריך שיעברו חלוצים לפני בני ישראל?

תשובה לשאלה זו מוצא אור החיים הקדוש בתחילת ציווי משה ליהושע: "עֵינֶיךָ הָרֹאֹת אֵת כָּל אֲשֶׁר עָשָׂה ה' אֱלֹהֵיכֶם לִשְׁנֵי הַמְּלָכִים הָאֵלֶּה כֵּן יַעֲשֶׂה ה' לְכָל הַמַּמְלָכוֹת אֲש

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן