הדרכת שבט מעלות

חדשות כיפה חברים מקשיבים 01/08/14 02:07 ה באב התשעד

שאלה

האם צריך להעלות לחניכים במעלות שאלות באמונה? איך בדיוק להכין אותם ליהדות? אולי בכלל חינוך זה לא טוב כי זה סתם

"שטיפת מוח"?

תשובה

אלנתן היקר שלום!!
שאלה מצויינת וקולעת.
נתחיל דווקא מהסוף-חינוך=שטיפת מח?
האמת שלא.
אכן, בתחילת חייו של האדם אנו מרגילים אותו לקיום מצוות ואכן ההתנהלות הזו יכול בהחלט להיראות כתכנות.
אך אם נסתכל כולם בתחילת חייהם "מתוכנתים".
חילוני מתוכנת להיות חילוני. דתי מתוכנת להיות דתי וכן הלאה..
אכן, ברגע שאדם מתחיל לשאול, לברר, לחקור, להתעמק-אז הוא מתחיל לגדול.
כמובן, ישנם דברים שאדם מבין אותם, ומזדהה איתם!! וזה בדיוק מה שאנו מחפשים ושואפים-שכל אחד מאתנו יזדהה עם הערכים, יזדהה עם מעשיו.
ועכשיו לשאלתך-אנו מצד אחד רוצים מאוד בירור, רוצים מאוד הזדהות, מצד שני לעתים בירור שהוא מוקדם מדי יכול להעלות תהיות שהן לא שוות לגילו ולמצבו הנפשי של החניך.
לכן, בגילאים נמוכים ושבט מעלות עד הרא"ה - עדיין תחת הקטגוריה הזו.
פחות עדיף לצור שאלה אצל האדם במיוחד שלאו דווקא יהיו לו הכלים לבירור אמתי ועמוק.
אלא להסביר לו דברים יומיומיים ברמת ההסבר, החוויה, שתביא אותו להזדהות ראשונית.
כאשר יגיע זמנו, הוא מעצמו יתחיל לשאול לברר ולהעמיק בסוגיות אותן יהיה לו חשוב להבין.
לא חייבים ליצור שאלות באמונה כדי שתהיה אמונה.
אבל תמיד ניתן ליצור הזדהות, הבנה והערכה לערכים בהם אנו מאמינים כגון-תפילה, גמילות חסדים, אהבת הרע, מידות,כבד את אביך וכן הלאה.
אנו אכן לא מחפשים רובוטים!!
אז אשריך על השאלה הנפלאה ותמשיך לקדם אנשים אחרים ואף להתקדם בדרך שלך!
בהערכה עצומה!
חנן
hananb1081@gmail.com