מקשיבים למגילה: מגילת איכה. חלק ב' - נבואה מיוחדת במינה

חדשות כיפה חברים מקשיבים 31/07/14 22:00 ד באב התשעד

שאלה

בדומה למה שכתבנו על מגילת אסתר, נשתדל במאמרים אלה להביט על [רקע] מגילת איכה, ואולי זה ייתן לנו אפשרות לקבל משמעויות נוספת לימי בין המצרים, ואולי גם תכין אותנו יותר לקראת יום תשעה באב.

מכיוון שהמגילה יכולה ללמד אותנו דברים רבים - זה לא יהיה קצר.

צריך לזכור דבר אחד חשוב לפני שקוראים:

[אנחנו] יודעים כבר איך הסתיים הסיפור, [הדמויות] עליהן נדבר – לא ידעו.

*

[תקציר החלק הקודם]:

18 שנים לפני חורבן בית המקדש הראשון, מומלך המלך ה[משמעותי] האחרון של ממלכת יהודה - יהויקים.

בשנה זאת, ירמיהו מתנבא מילה במילה מפי הקב"ה בחצר בית המקדש, בשעה שהעם עולה לרגל.

ירמיהו מתנבא שבית המקדש עלול להיחרב כמו משכן שילה.

שבית המקדש הוא לא תעודת ביטוח מפני חורבן.

שאין משמעות בעשיית מעשים רעים - ומצד שני לעבוד במקדש.

והעיקר - ירמיהו אומר שיש הזדמנות להינצל מהגזרה אם העם יחזור בתשובה.

הנוכחים שאו באותו רגע מול עיניהם את המקדש עומד על תילו ועובד כהלכה, לא ידעו בדיוק כיצד להגיב.

בסופו של דבר הגיעו להחלטה שנבואה כזאת אינה יכולה להתגשם. שירמיהו שהתנבא את זה [בשם ה'] בטח נביא שקר! , = [כפירה בעיקר]!

ירמיהו מצליח להינצל מידיהם ומתחבא בעזרת אחיקם (אבין של גדליה).

איך ירמיהו יכול לגרום לכך שיאמינו לו שהוא נביא אמת?

על זאת בעזרת השם ננסה לענות בחלק הזה...

*

[עברו הרבה שנים ו...]

4 שנים עוברות, שנים קשות ואיומות שבהם המלך יהויקים חוטא ומחטיא את הרבים – והמצב ממש לא אותו דבר כמו קודם.

בשנה הרביעית למלכות יהויקים נאמרת לירמיהו נבואה אחרת – נבואה שכתובה ב[ספר ירמיהו, פרק ל"ו].

"וַיְהִי בַּשָּׁנָה הָרְבִעִית, לִיהוֹיָקִים בֶּן-יֹאשִׁיָּהוּ מֶלֶךְ יְהוּדָה; הָיָה הַדָּבָר הַזֶּה, אֶל-יִרְמְיָהוּ, מֵאֵת יְהוָה, לֵאמֹר. קַח-לְךָ, מְגִלַּת-סֵפֶר, וְכָתַבְתָּ אֵלֶיהָ אֵת כָּל-הַדְּבָרִים אֲשֶׁר-דִּבַּרְתִּי אֵלֶיךָ עַל-יִשְׂרָאֵל וְעַל-יְהוּדָה, וְעַל-כָּל-הַגּוֹיִם*מִיּוֹם דִּבַּרְתִּי אֵלֶיךָ, מִימֵי יֹאשִׁיָּהוּ, וְעַד, הַיּוֹם הַזֶּה".

[נבואה שונה]

עדיין אפשר לחזור בתשובה!

אבל נבואה זאת שונה מהנבואה הקודמת הקודמת – כל הדברים [נכתבים על ספר].

מה זה משנה ספר או בעל פה? נבואה היא נבואה, לא?

יכונו לענות ולומר:

שאם הנבואה הייתה בעל – פה יכולות להיות