לשון הרע

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 27/07/14 12:53 כט בתמוז התשעד

שאלה

שלום כבוד הרב,

איך אני יכולה לא להאמין ללשון הרע? אני מנסה מאוד להשתדל, אבל לפעמים אני כן מאמינה... גם אם הייתי באותו זמן שאדם עשה משהו לא טוב, ואז מישהו מספר את זה עליו (ואין לי תועלת בלשון הרע הזה) איך אני יכולה לא להאמין אם הייתי שם וראיתי??

ואני חושבת שלמדתי שבמצווה ואהבת לרעך כמוך, או לא תשנא את אחיך בלבבך, צריך לפי איזה פירוש שאם אתה שומע דבר גנאי על חברך צריך לא להאמין ולספר עליו דברי שבח. האם זה לא אבק לשון הרע?

תודה רבה ויישר כח!!

יום טוב

תשובה

בס"ד
שלום רב,

המצווה העיקרית בשמירת הלשון היא לא לספר ולא לשמוע דברים. עליך להשתדל מאוד שלא לשמוע.
הדרישה שלא להאמין באה כדי למנוע את הנזק ממי שכבר שמע לשון הרע.
כדי לא להאמין לא צריך לחשוב שמי שמספר לנו הוא שקרן. אפשר לחשוב שהוא לא בדיוק יודע, או שהוא שמע ממישהו או שהוא התרשם לרעה וזה לא היה בדיוק כמו שהוא מתאר.
אפשר גם לדון את ה-'רשע' לכף זכות ולומר שהוא לא התכוון או לא ידע וכד'

אם ראית בעצמך מישהו עושה דבר רע אז אצלך אין משמעות לאיסור לשון הרע מפני שאת יודעת את הדבר מתוך עדות ראיה אישית שלך.
למרות זאת עדיין אפשר לתקן את שמיעת הדברים הרעים על ידי עין טובה ולדון את האדם לכף זכות.