חגיגת המצה - דבר תורה לשבת חול המועד פסח

חדשות כיפה חברים מקשיבים 17/04/14 22:03 יז בניסן התשעד

שאלה

לחג הפסח שמות שונים, ולכל שם יש הסבר.

למשל השם "פסח" = "[פה סח]" וההסבר: לכל אחד יש מסורת משלו, עם המסורת שקיבל מאבותיו, כיצד "[להעביר את הלפיד]" לדור הבא.

הסבא מעביר לאב, האב לבן, הבן לנין וזה אף פעם לא נגמר!

זאת מצוות "[והגדת לבנך]" שמתבטאת במיוחד בחג הפסח.

אנחנו משנים את סדר הסעודה, מתנהגים שונה יחסית לשאר השנה, והכול בשביל [לגרות] את הילדים [לשאול ולשוחח].

לפני מספר שנים, בשנת התשס"ט, בערב חג הפסח, הגיע לביתו של הרב עובדיה יוסף זצ"ל, [הגאון רבי יעקב רוזנטל זצ"ל] ([אב בית דין ורב בעיר חיפה, שהיה מגדולי הדור], שנאמר עליו שהוא תלמיד חכם ואיש צדיק וישר), והגאון רבי יעקב שאל את הרב עובדיה יוסף שאלה.

אחת מהשמות שיש לחג הפסח הוא "[חג המצות]" (כך נקרא החג בתורה).

מצד אחד: המצה היא [לחם עוני] – לחם קשה של עניים, של עבדים הממהרים לעבודתם ולא נותנים עוד קצת זמן כדי שהבצק יתפח.

ומכאן השם "חג המצות" – בו אוכלים מצות במקום לחם

ומצד שני: אחד מענייני החג המרכזיים הוא ה[יציאה מעבדות לחירות] – שמתבטא בישיבה בהסבה, אכילה בחגיגה בשירה ובחגיגות?

שאל הגאון רבי יעקב: איך יכול להיות שאדם ירגיש גם יציאה מעבדות לחירות, ומצד שני ירגיש כמו עבד עני ו"דכפין"?

[איך "חג המצות הזה" הוא גם "זמן שמחתנו"?]

ענה הרב עובדיה זצ"ל במשל הבא:

מלך אחד יצא עם שריו לצוד צייד בשדה. ולפתע ראה נער אחד, רועה צאן, מחלל בחליל בטוב טעם ובחכמה נפלאה.

ניגש אליו המלך ושאל אותו שאלות, מאיפה הוא? איפה למד לנגן כך? ועוד שאלות דומות... ומצא שהוא מלא בחכמה ותבונה ובשכל חריף!

המלך אימץ אותו להיות "מאוכלי שולחנו" (=אדם חשוב), ובזמן קצר עלה הנער ונתעלה, עד שנעשה לשר האוצר מטעם המלך.

הנער נהיה אהוב על אזרחי המדינה, כי בטבעו היה טוב ומטיב לכל, והיה נותן הקלות במיסים וארנונות – מה שגרם לכך שיתר השרים קנאו בו.

החליטו השרים פה אחד להוציא דיבה רעה על הנער באזני המלך, עד והעלילו עליו שגנב מאוצר המלך, ושגילה לשונאי המלך סודות השמורים למדינה.

המלך נאלץ להתייחס לדרישת השרים, והזמין את הנער לתת דין וחשבון על מעשיו ומצב קנינו ורכושו.

הנער הגיע לישיבת הממשלה, והסביר בטוב טעם, והוכיח בצורה נאותה את צדקת דרכיו. אבל שר המשפטים, שהיה אויבו האישי, פנה למלך בקריאה, ללכת עם כ