מה אומר העקרון עם נבל תתנבל?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 16/02/13 15:29 ו באדר התשעג

שאלה

שלום רב,

מה אומר העקרון עם נבל תתנבל?

מה מותר ומה אסור ואיך זה בין אדם לחברו?

חשוב לי להבין את העקרון ולא להתייפייף.

בברכה.

תשובה

שלום רב
אתה בוודאי מתכוון לפסוקים בספר תהלים פרק יח
(כו) עִם חָסִיד תִּתְחַסָּד עִם גְּבַר תָּמִים תִּתַּמָּם:
(כז) עִם נָבָר תִּתְבָּרָר וְעִם עִקֵּשׁ תִּתְפַּתָּל:
התלמוד דן בשיחה שבין יעקב לבין רחל ובשיחה זו יעקב אומר לרחל שהוא יכול להתמודד עם אביה הרמאי, הגמרא שואלת האם מותר לרמות ולשקר ? והתשובה של הגמרא שעם אתה מתעסק עם רמאי ואתה יודע שלא תוכל להשיג את מה שמגיע לך בצדק לעתים מותר לנהוג ברמאות.
כמובן, שהנושא מאוד רגיש כי אדם שמתרגל לשקר ולרמות במקרים ראויים עלול לפתח תכונת נפש כזו שתגרום לו להמשיך ולהשתמש בשקר ככלי וכתכונה מרכזית בחייו.
לכן, המסר העקרוני הוא שאדם יכול להתמודד עם הזולת בהתאם להתנהגותו, כלומר אם מדובר עם אדם חסיד או תמים יש לנהוג עמו בהתאם בחסידות ותמימות, אולם לעתים יש צורך לנהוג במידות שהן שליליות במהותן על מנת להשיג את הצדק והיושר בעולם.
ברכה והצלחה.
ירון דוראני.