למה שנקיים אם אלו המצאות חז''ל ?

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 13/06/12 23:36 כג בסיון התשעב

שאלה

לאחרונה אני קורא ביקרות רבות על אמונה לצערי כל פעם מחדש אני מתוודע לכך ש רחמנה לצלן השקר דווקא נמצא אצלנו, הדתיים , ולא אצל החילונים שלא מקיימים תורה ומצוות , הדבר גרם לי לזעזוע אינני יודע מה לעשות איך אדבר איך אגיד זאת לחבריי , למשל דוגמה העולה מדברי הביקורת כי בעצם התפילין אינם ממש תורה שבעל פה קבלה מסיני אלא פירוש מחודש של חז"ל , ולמען האמת בחפירות הארכאולוגיות לא נמצאו כמויות של תפילין שהיו אמורים להימצא לפי מאות אלפים שהיו בעם ישראל בתקופת שלמה המלך למשל , נמצאו מעט מזער של סוגי תפילין מהתקופה שבאה לאחר תקופת המשנה מהמאה הראשונה לספירה ,

הדברים מתחדדים לאחר דבריו של פרופסור אביגדור שנאן כי חז"ל פרשו מחדש את התורה , כך אומר הוא בפרוש שפירוש חז"ל היא אבן היסוד של היהדות ולא התנ"ך , אם פרופסור דתי אומר דברים שכאלו מן הסתם הוא אינו אומר דברים נטולי בסיס , לאור דבריו דוד המלך לא ידע על המושג תפילין , עולה שישראל האותנטי הם אלו שמקימים את התנ"ך על פי פשוטו , ולא על פי פירוש חז"ל

האם יתכן שלשמור שבת היא באמת לנוח ולהינפש ולא להקפיד על כל מיני דינים מיותרים כגון האיסור לברור 2 קליפות מועטות מפיצוחים שנחשבים לפסולת למרות המאמץ הכרוך בכך במקום לברור את ההפך

מה אגיד מה אדבר , מזועזע כמו קיבלתי חבטה בראשי , אני מתבייש אבל לשאול אני רוצה

איך ניתן להתמודד מול הדברים שנראים סותרים את כל מה שגדלנו על.....למה שנקיים אם אלו המצאות חז"ל ?

צרפתי את הדברים כלשונם וכשמעם

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

אכן יש תמימות ילדותית, ברוב בציבור הדתי וקל וחומר בציבור החרדי. יש כאלו שדואגים לשמר אותה מפני הפחד להתמודד עם הדברים. אני לא חותם על כל הדברים שפרופסור שנאן אומר שם, אך ברובם הוא צודק.
כבר בתורה כתוב שהסמכות לפרש אותה הוא השופט אשר יהיה בימים ההם, וחז"ל לקחו את הסמכות בנפש חפיצה והבינו שהיא הכלי החשוב ביותר לשימור התורה המציאות שכל הזמן משתנה, גם מבחינה מוסרית ותרבותית.
כמעט כל הראשונים שמפרשים את התורה יודעים לחלק בין פשט הכתובים לבין הפירוש ההלכתי שנתנו חז"ל לפסוקים והם כלל לא נבהלו מזה. התורה שבכתב היא כמו אבא שקובעת את האידיאל וחז"ל הם האימא שצריכים להתאים את האידיאל למציאות ולכן לא תמיד הם ישיאו את פשוטו של מקרא להלכה למעשה, ומסיבות שונות ומגוונות יפרשו להלכה למעשה אחרת.
הגלות הארורה גרמה לבלבול הגדול שאתה מתאר שבתוכו שרוי רוב הציבור הדתי. מי שטען שההלכה היא פשוטו של מקרא היו הצדוקים , ואמנם הם נעלמו אך לצערנו שיטתם היא השיטה הרווחת היום בציבור הדתי והחרדי, שדרך הלימוד שלו כיום היא שכל מה שחז"ל פסקו להלכה הוא כביכול עומק פשוטו האמיתי של המקרא. כמובן שתפיסה זו נוצרה כיוון שלא ידעו להתמודד עם הפער בין הפשט להלכה למעשה.
הפרושים טענו שלא בשמיים היא ובידם הסמכות להתאים את התורה למציאות המעשית, ועם ישראל קיבל את דעתם. כיום כאמור רוב העולם הדתי מבולבל אך זה חלק מיסודי הגאולה ואי"ה בסופו של דבר האמת תורה דרכה וכל הדקלומים והרדידות בהבנת התפתחות התורה ייעלמו ואור חדש ישן על ציון יאיר. אתה נמצא במקום טוב של היתפקחות, תחשוב על רוב הציבור שבכלל לא הגיע לשלב הזה ובוודאי כשקורא את דבריי חושב שאני רפורמי...

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן