חיטוט באף - דחוף!

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 26/05/03 14:44 כד באייר התשסג

שאלה

בס"ד

ראתי שמביאים בשם האר"י שאין לחטט באף השבת משום חשש לתלישת שערות. כמו כן ראיתי שדעת מו"ר אביך להתיר מטעמים שונים.

שאלתי היא: היכן דבר זה מפורש בדברי רבינו האר"י? אודה לרב אם הוא יוכל לתת את המקור המדויק.

תשובה

בס"ד

לפני השאלה על שבת - יש לשאול על יום חול ואע"פ שאני לא מכיר דבר זה בשם האר"י, אמנם הבן איש חי כותב בפרשת ויקרא י:

[ "ודע כי בלאו הכי צריך להזהר האדם בכל מקום ואפילו אינו בבית הכנסת שלא ישליך רוק או צואת החוטם בפני בני אדם, דאמרו רז"ל "כי האלהים יביא במשפט" - זה הרק בפני חבירו ונמאס חבירו. שעתיד ליתן את הדין על זה.
ולכן הרואה רוק עב שקורין בלג"ם היוצא מן כיחה או צואת החוטם מושלכים על פני הקרקע - מצוה לכסותם בעפר או ישפשפם במנעלו ויעבירם, כדי שלא ימאסו בני אדם ואע"פ שאינם שלו. ( ועיין חס"ל סי' צ' אות ט"ו,)
גם יש בני אדם שצואת החוטם שלהם סרוחה, ולכן המטפחת שלהם שמעבירים בה צואת החוטם תהיה סרוחה מאד ויעלה סרחונה אצל היושבים סמוכים להמטפחת הזאת ונמאסים מאד שצריכין להזהר להחליף המטפחת בכל יום.
ובעת הקנוח לא יפתחו המטפחת לעיני הרואין שנראה לכלוך רב שלה וימאסו.
וצריך האדם ליתן דעתו היטב בדברים כאלה וישמר בהם".]

מכאן תבין מה החשיבות של זהירות מחיטוט באף באופן שאנשים נמאסים מזה.

ולכן אע"פ שלא ראיתי כי אבי דן בענין זה. לא נראה לי שהוא יתיר בחול או בשבת כיון שמו"ר אבי הולך בפסקיו אחרי הבן איש חי כמעט בכל דבר וענין ואת דבריו של הבא"ח כבר ראית.

בהצלחה