שבת

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 25/12/11 08:16 כט בכסלו התשעב

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב!

בזמן האחרון המשפחה המורחבת שלי מתכנסת כל ליל שבת לסעודה בבית סבתי. אני רוצה להבהיר שכל המשפחה שלי חילונית ואני נער מתחזק שעוד מעט בן 14 ושומר שבת ומצוות וכמעט כל הסעודה הם מסתובבים עם פלאפונים, לפעמים הטלוויזיה דלוקה, הרבה מעשנים בחוץ ואנו בשבת הזאת חיכינו בערך עד 19:00 שכולם יבואו לסבתי. ברוך השם, כל שבת אני עומד בניסיון הזה בגבורה ואני מנסה כמה שיותר להתרכז בקדושת השבת ולהתעלם מהפלאפונים ומהצלצולים, וגם אם אני רואה מסך או שומע צלצול פלאפון אני לא מתעצבן חלילה.. אך קצת חבל לי.. אני יודע שהם מפסידים שהם לא שומרים שבת והם לא יודעים את מעלתה של השבת ואני מקווה שבבוא מן הימים גם הם יבינו זאת כמוני שהבנתי מהי השבת בחודשים האחרונים. יש לי כמה שאלות בנוגע לשבת:

1) מותר לקרוא עטיפה של צלחות חד-פעמיות בשבת? קרעתי את העטיפה בסכין עם יד שמאל ובטעות נקרעו אותיות מהמדבקה שהייתה על השקית, זה נחשב מלאכה או איסור?

2) האם מותר לחמם דג עם רוטב על הפלטה? ובכלל רטבים ומרקים? קראתי על זה משהו פעם ואני צריך הבהרה לגבי זה.. ובנוסף, האם מותר להגיש לצלחות את הדגים כשהסיר עוד על הפלטה או שצריך להוציא את הסיר מהפלטה ורק אז להגיש?

3) במהלך הסעודה טעמתי מאכל מסוים שחשבתי שהוא הובא ברגל ע"י דודה שלי אך בצאת השבת הבנתי שבת דודה שלי הביאה את המאכל הזה במכונית במהלך השבת. האם כשטעמתי את המאכל הזה ותיארתי לעצמי שהמאכל לא הובא באוטו, האם זה נחשב שניהנתי מחילול שבת? או שהייתי אנוס ולא ידעתי את האמת? והאם בעיקרון מותר לאכול מאכל שהובא במכונית במהלך השבת?

תודה רבה מראש על התשובות!

שבוע טוב, חג אורים שמח וחודש טוב ומבורך

תשובה

שלום וברכה,
אשריך שאתה מתאמץ לשמור שבת גם בתנאים קשים,
אשריך שאתה מסתכל בעין טובה על בני משפחתך ולא בעין בקורתית,
חשוב שתדע, מסביב יש פלאפונים וסיגריות, אמנם זה פוגע בהרגשת השבת שלך,
אבל זה לא פוגם בשמירת השבת שלך.
לשאלותיך,
1.מותר לקרוע אריזות לצורך שבת, ולא צריך ביד שמאל,
להשתדל לא לקרוע אותיות אך אם נקרע לא נורא כי יש פוסקים שמתירים לכתחילה.
2.אסור לחמם מאכל נוזלי בשבת אף שהתבשל כבר,
לכן אסור לחמם מרק בשבת.
דג שיש בו רוב רוטב – אסור לחמם,

אם רק מיעוט רוטב יש מתירים לחמם.
3. תבשיל שהתבשל כל צרכו ומונח על הפלטה – מותר לקחת ממנו מאכל.
(ויש אוסרים – עיין שמירת שבת כהלכתה פרק א הלכה לב ובהערות)

4.באופן עקרוני אוכל שהובא בנסיעה מותר מעיקר הדין לאכול כי לא נעשה שינוי בגוף האוכל.
לכן לא עברת על איסור.

בברכה,

דני ארגמן