מעמד האישה ביהדות

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 16/02/11 21:06 יב באדר א'

שאלה

שלום!מדוע גברים אומרים בתפילה "ברוך אתה...שלא עשני אישה"?האם יש פה שובינסטיות?ואם לא איך אפשר להסביר את זה למישהי פימניסטית?

תודה על ההקשבה

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום
התשובה פשוטה, הברכות מתייחסות לרובד הנגלה שבחיים שבו מעלתו של האיש גדולה יותר מבחינת האחריות להתמודד עם המציאות הגשמית המסובכת ולגלות בתוכה את העניין האלוקי ע"י התורה והמצוות, ומאחר והברכות נתקנו כנגד הרובד הנגלה שבחיים הגברים מברכים שלא עשני אישה. ואמנם ברובד הנסתר והעמוק מעלתה של האישה גדולה יותר אך הברכות אינן מכוונות כלפי רובד זה.

באופן דומה אנחנו מברכים לה´ על הנאה מדברים פשוטים כגון גרעין של חמנייה אך איננו מברכים על שמיעת מוזיקה טובה או על ראיית ציורים יפים למרות שבפועל הם יכולים להיות הרבה יותר מרשימים, חשובים, ובעלי משמעות, וכאמור למרות שההנאה הרוחנית חשובה ועמוקה יותר היא מופשטת ולא שייכת לרובד הנגלה והמוחשי של המציאות שכנגדו נתקנו הברכות.

הגברים מברכים ברכה נוספת - שלא עשני גוי - על אף היותו "גבר", מאחר והברכה איננה מכוונת כלפי היחס שבין זכר לנקבה אלא כלפי היחס של המחויב במצוות המעשיות לעומת מי שאינו שייך במצוות. (ובנוסף אין לו את המעלה פנימית של נשות ישראל).

ולהלן הרחבה מספר פניני הלכה - תפילת נשים מאת הרב אליעזר מלמד שליט"א ועייני בספר באתר ישיבהhttp://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?cat=534

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן