עליה לתורה-בר מצוה

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 02/01/11 10:13 כו בטבת התשעא

שאלה

שלום לך כבוד הרב

אני בן 22 השבוע

ואני רוצה לקרוא בתורה את הפרשה שלי,אך אני לא כ"כ זוכר מה היתה הפרשה לכן אביא לך את התאריך המדויק לועזי ועברי ואשמח אם תעזור לי לבדוק מה הפרשה שלי

(ואם הפרשה של הבר מצוה והתאריך הנוכחי של השנה זה לא אותה פרשה) מה אני צריך לקרוא?

תאריך לועזי:6/1/89

תאריך עברי:כ"ט בטבת תשמ"ט

ותמיד הולכים השבת שבאה אחרי היום נכון?(לפי ספרדי אני מתכוון)

ואם יצא לי יום שבת עצמו ?

טוב בכל מקרה אשמח אם תענה לכל שאלותיי ותבהיר לי איזה פרשה אני צריך לקרוא והאם זה משתנה משנה לשנה?

כלומר שאם שנה הבאה וכן הלאה ארצה לקרוא את הפרשה ששייכת לי אני יצטרך אולי פרשה אחרת לקרוא?

קוראים לפי יום ההולדת או לפי הבר מצוה(ואז זה לא משתנה)?

וביום ההולדת שלי שיבוא לטובה אני אומר תחנון הכל רגיל?

כל טוב

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

א.הפרשה שלך היא וארא לכל החיים, קובעים לפי איך שהיה בגיל 13.
ב. יום הולדת אינה סיבה שלא להגיד תחנון. בכלל יום הולדת אינה חגיגה יהודית, והיא העתקה מהגויים. (במקרא יש יום הולדת רק לפרעה... וגם זה לא בטוח שמתפרש כחגיגת יום הולגת ואכמ"ל). לגויים אין כמעט חגים, והם מחפשים סיבה למסיבה, מכאן יום הולדת יום המשפחה וכו´ וכו´...
רק חגיגת 13 אנו מציינים כיוון שזו חגיגה לעתיד שמחה על שמתחייב במצוות. יום הולדת הוא ציון העבר ואין בו שום עניין.

ביחס לבן יהודיע שמוזכר בתגובות. אכן מפורש בבן יהוידע כרך א' ברכות דף כח ע"א שדעת הבן איש חי היא שיש ביום הולדת עניין וזה יום שיש לאדם "מזל חזק ומוצלח" . בכל מקרה הדיוק שלו מהמעשה ברבי אלעזר בן עזריה ממש לא משכנע. אני מפנה את המגיב לסוגיה המקבילה בירושלמיברכות פ"ד ה"א, שם כתוב שרבי אלעזר בן עזריה היה בכלל בן 16 ואין זכר לכל הביטוי "ההאו יומא" וממילא כל הדיוק מבחילה מכבוד תורתו של הבן יהוידע עומד על כרעי תרנגולת. וזה שנהגו כך בקרב יהודי עיראק ממש לא מוכיח כלום, בדיוק כמו שזה שהאשכנזים מתחפשים בפורים לא מוכיח שזה מנהג שמקורו הוא בישראל ודי לחכימא ברמיזא.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן