על דולפינים ואנשים

חדשות כיפה הרב חיים בריסק 09/11/10 15:13 ב בכסלו התשעא

שאלה

בס"ד

בעיוני למסכת בכורות דף ח מובא כי מוסיף "הדולפנין פרין ורבין כבני אדם מאי דולפנין אמר רב יהודה בני ימא...". רש"י מפרש במקום את דברי הגמרא וכותב: "הדולפנין פרים ורבים מבני אדם, שאם בא אדם עליהם מתעברות הימנו. בני ימא - דגים שיש בים שחציין צורת אדם וחציין צורת דג ובלע"ז שריינ"א" (סירינ"ה). באותו מקום מפרש פירוש התוספות: "הדולפינין פרים ורבים מבני אדם... יולדין ומגדלין מבני אדם.

אך הרי אין כך הדבר במציאות.

העניין מאוד מבלבל ואני תמהה על כך.

כיצד מסברים זאת?

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום וברכה!

כידוע חז"ל היו בקיאים מאד במדע העדכני לימיהם והרבה פעמים מעבר למדענים של ימיהם. אך לא כל דבר מדעי שמובא בחז"ל (וכאן אנו מדברים על עניין מדעי גרידא ולא משהו הלכתי או אמוני) הוא נכון. דולפינים לא פרים ורבים מאדם ואין כל אפשרות שכך יהיה ומעולם לא היה כך.
מדובר בטעות מדעית. צריך להכיר בעובדה זו שמה שקשור למדעים בדברי חז"ל חייב לעבור בדיקה וחקירה נוספת. אך בכל הדברים הקשורים לעולמות הרוחניים, עולמות הסוד, אמונה, פרשנות הפסוקים, מסורות, הלכה וכד' אין לפקפק אחרי דברי חז"ל.

מצד שני אולי מדובר במשהו עמוק הרבה יותר מאשר חקירה מדעית גרידא, אלא חז"ל רצו להבהיר שדולפינים ובני אדם מאד קרובים בצורה האינטלקטואלית ורגשית שלהם עד שהיה מקום לומר שהם יכולים להזדווג ולהביא זרע.

בברכה,

חיים בריסק

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן