בית כנסת מעורב

חדשות כיפה הרב דוד לוי 25/10/10 18:07 יז בחשון התשעא

שאלה

לכבוד הרב שלום!

מהו המודל הראוי לדעת הרב לבית כנסת ביישוב קטן בו חצי מהמתפללים ספרדים/תימנים וחצי אשכנזים ולכל עדה יש מניין מצומצם.כל עדה (בעיקר הספרדים שטוענים שהם מוותרים על עולמם כבר מהגן,בי"ס,ישיבה ועד ישיבת-הסדר,מכינה,צבא,אוניברסיטה) לא רוצה לוותר על מנהגיה/הנוסח/המנגינות/הפיוטים.

האם להתפלל בנפרד או להקים בית-כנסת אחד וליצור בו שילוב מכובד ואמיתי לכולם (הספרדים טוענים שכל שילוב הוא מזוייף כי האשכנזים לא שותפים בתפילה ספרדית והספרדים כן שותפים בתפילה אשכנזית)?

תשובה

שלום לך,

קשה מאד לענות לשאלתך בלי להכיר את תושבי המקום.
לצורך כך יש בודאי רב למקום, ואם אין אז אתה יכול להתקשר אלי ונשוחח על כך.

באופן כללי הדרך הטובה בעיני היא לשלב ולוותר.
כל זמן שגודל הישוב הוא כזה שניתן להתפלל ביחד - יש לעשות זאת.
אין שום סיבה ששילוב לא יהיה מכובד. גם אם כך, עדיף לוותר ולהתפלל ביחד ברוב הדרת מלך, אם לאנשים יש נכונות לכך. אם אנו מצפים לבנין בית המקדש צריך להביא בחשבון שהכהן הגדול לא יהיה בדיוק כמו שכל אחד מדמה לעצמו.
לענ"ד אחד ממעכבי בנין בית המקדש זה חוסר היכולת/נכונות של יהודים רבים לוותר על מה שהורגלו בבית הכנסת של ילדותם.

ובהערה - גם אחרי שיהיו 2-3 נוסחים עדיין יש בעם ישראל עשרות תת סוגים בכל גלות וגלות ותירוצים להתפצל לא חסרים.

בברכה דוד לוי