הלכות לגבי סוכות

חדשות כיפה הרב דוד לוי 21/09/10 14:11 יג בתשרי התשעא

שאלה

שלום כבוד הרב

שלום לך הרב לוי

יש לי רשימת שאלות לגבי סוכות שאני צריכה תשובות אליהן במהרה, כי מסוף היום ועד לשבוע הבא לא תהיה לי כל גישה למחשב.

שלחתי את השאלות האלה אמש לרב ליפשיץ וכתבתי לו בתחילתן שאני מעדיפה שבמידת האפשר הן יופנו אליך. האם קיבלת אותן?

לא קיבלתי ממנו עדיין תשובה, האם תוכל לענות לי בלי שזה יחשב כאילו שאני שואלת שני רבנים את אותן שאלות?

אז ככה:

אני נוסעת ביום רביעי לפסטיבל בדרום, שם אהיה מלפני החג ועד למוצאי שבת, ואני מבקשת לדעת מהן הפעולות והברכות שעלי לעשות בימים אלו.

הנה קצת פרטים חשובים:

o בפסטיבל תהיה סוכה, ויהיו ארבעת המינים, ויהיה שם גם רב, אך אינני יודעת מראש אם אוכל להשתמש בסוכה בכל עת שאחפוץ, ואני לא יודעת האם הוא יקדש וכן הלאה – ואני יוצאת מנקודת הנחה שלא.

o קניית אוכל תהיה על ידי רכישת כרטיסיה וניקוב בדוכנים – כלומר לא אצטרך להשתמש בכסף מזומן כדי לקנות את הארוחות שלי.

o הכנסת מזון בשרי לפסטיבל אינה מותרת.

מה שאני מבקשת ביתר פירוט לדעת זה:

כניסת ויציאת החג –

איזה ברכות מברכים? – האם זה כמו ערב שבת?

מה הכי נכון לאכול במקום בשר?

מתי מדליקים נרות ועל מה מברכים?

האם צריך לחם משנה?

מה לעשות אם אין לי אפשרות להשאיר נרות דולקים/ שהנרות יכבו מיד?

אני נוסעת עם חברים לא דתיים ואני חוששת שגם אם יתאפשר הם לא ירצו לשבת בסוכה. האם מספיק לי לברך שם על הלחם והיין ואת יתר הסעודה אוכל לעשות איתם ליד האוהל שלנו?

האם את כל סעודות החג צריך לעשות בסוכה?

הבנתי ממה שקראתי שאישה בכלל לא מחוייבת בישיבה בסוכה, מה עדיף – לברך בסוכה ולאכול מחוץ לה, או אולי בכלל לוותר מראש על ישיבה בסוכה?

האם ישנה כמות מסויימת של סעודות שיש לערוך בחג?

האם צריך לעשות הבדלה ביציאת החג?

ארבעת המינים –

איך מברכים?

מתי מברכים?

ולמה בכלל מברכים??

ערב שבת –

האם יש הבדל בין ערב שבת רגיל לערב שבת זה שיהיה בתוך חול המועד?

האם שימוש בכרטיסיות ניקוב למזון מותר בשבת ובחג (לא נראה לי שתהיה לי ממש ברירה כי אנחנו ישנים במדבר, וחל איסור להכניס גזיה או אמצעי בישול אחר)

לגבי ברכת שהחיינו- לפני מה אומרים אותה – הדלקת הנרות/ תחילת הסעודה בסוכה/ נטילת הלולב? וכמה פעמים צריך לומר – רק בנטילה הראשונה? רק בסעודה הראשונה?

ועוד שאלה: אני חייבת לקחת איתי נטל

תשובה

שלום לך

תמיד ניתן לשאול אותי ישירות גם בטלפון 098987548
וגם בדוא"ל הישיר davilevi@netvision.net.il

את צריכה להקפיד על שמירת שבת.
את יכולה לקדש בעצמך גם בחג וגם בשבת ואינך צריכה שאחר יקדש עבורך. נוסח הקידוש מודפס במחזורים.
תנסי לקנות את כל האוכל לפי החג וכן ביום שישי לכל השבת.
אם אינך בקיאה - תתיחסי לחג (מיום רביעי ב 17:10 עד יום חמישי ב 18:25) כמו שבת
כניסת ויציאת החג בדומה לשבת.
במוצא חג עושים הבדלה על יין בלי נר ובלי בשמים.
בשבת לא נוטלים לולב (הוא מוקצה בשבת)
מדליקים נר של יום טוב ומברכים שהחיינו וכן בקידוש של חג כמודפס במחזורים.
אני מציע לך לא לוותר ולקחת איתך מחזור לסוכות או מחזור לשלש רגלים.
עדיף לפחות לאכול כזית (פרוסה) של לחם בסוכה ולהמשיך בחוץ.
אשה אינה חייבת בסוכה ובארבעת המינים - אבל כל אחת רוצה ומקיימת מצוות אלו.
נטילת לולב כמודפס במחזורים.
תאכלי מה שטעים לך - בחג אוכלים שתי סעודות עם לחם משנה - אחת בערב ואחת ביום.
ברכת שהחיינו בד"כ האשה אומרת בהדלקת נרות. אם לא תצליחי להדליק שם נרות אז תאמרי בקידוש.

אסור בשבת לאכול אוכל שבושל בשבת ולכן נראה לי שתאכל אוכל קר או בכלל לא מבושל בשבת ובחג.

מותר ליטול ידים בכוס חד פעמית.

בברכת חג שמח דוד לוי
בחול המועד ניתן להתקשר 09898548