בריטה בשבת

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 09/07/10 10:56 כז בתמוז התשע

שאלה

שלום לכם בחורים יקרים

אפשר להשתמש בבריטה בשבת?

מסנן מים מהברז בתוך מיכל

יש לו חצי עליון מים שממלאים מהברז והחצי התחתון מכיל את המים שלאחר הסינון

אשמח לדעת אם אפשר להשתמש בבריטה בשבת?

כל טוב

תשובה

שלום
[אם אין הפעלה חשמלית מותר.]
ולהלן הרחבה ומקור התשובה מספר פניני הלכה מאת הרב אליעזר מלמד שליט"א.
מותר להשתמש במכשיר שנועד לטיהור מים, שהואיל ורוב בני האדם שותים את המים גם בלא סינון זה, הרי שאין בסינון שלהם מלאכה אסורה.
וכתב בארח"ש ג, לט, שמי שהוא איסטניס, ואינו שותה מים בלא שעברו טיהור, יש שהחמירו שלא ישתמש בברז המחובר למערכת טיהור מים, כך דעת ריש"א והרב וואזנר. וראייתם ממה שכתב באו"ה שיט, י, עפ"י הפמ"ג, שאפשר שלאיסטניס אין היתר לסנן יין שאחרים רגילים לשתות בלא סינון. לעומתם הר"נ קרליץ מיקל, משום שהפסולת אינה ניכרת במים, וגם אחר הסינון אינה ניכרת במסננת. וכן נלענ"ד, מפני שהפמ"ג עצמו מסתפק, וגם למחמירים נראה שהאיסור מדרבנן, והוא ספק דרבנן.
עוד כתב בארח"ש הערה לט, כי במהר"ם שיק או"ח קלד, צידד להתיר למי שאינו מקפיד לסנן עבור המקפיד.

בברכה
אייל משה