יהושע בן נון

חדשות כיפה צוות בית המדרש אשכולות בלוד 27/06/10 19:28 טו בתמוז התשע

שאלה

כבוד הרב שלום רב.

שאלתי תלמיד חכם על יהושע בן נון, מדוע הוא היחיד שמבטאים "בין" ולא "בן" כמו כולם.

הוא ענה לי שבפתח אליהו נונים הם דגים, והוא קרא בעבר דרש שכתוב היה שאבא של יהושע נבלע ע"י דג ולכן נקרא נון.הוא לא זוכר את המקור.

האם כבוד הרב מכיר?

אשמח מאוד למצוא את המקור.

יוסף

תשובה

שלום יוסף,

בן-נון בחיריק ולא בסגול - יש מי שמסביר: כשמשה הוסיף י' להושע בן נון ('ויקרא משה להושע בן נון יהושע'), הוא לקח אותה משרה אמנו, שהייתה קודם שרה. אבל ה-י' של שרי הייתה בלי ניקוד, ואצל יהושע יש שוא מתחת ל-י'. אז את שתי הנקודות הוא לקח מהסגול במילה 'בן', ונשארה שם נקודה אחת - חיריק.

למעשה יש דבר דומה במשלי, פרק ל' פסוק א', 'דברי אגור בן יקה' - מנוקד בחיריק. ומשום מה גם בדורנו, יש טרוריסט מפורסם שלאבא שלו קוראים לאדן, ולו קוראים... בן לאדן, בחיריק. אולי זה נוח יותר.

המדרש שהזכרת, אם הוא קיים, לא עונה על השאלה. בבראשית רבה צ"ז, ג' מובא: "וידגו לרוב בקרב הארץ... מי ששמו כשם הדג - בנו מכניסן לארץ, 'נון בנו יהושע בנו'"

בברכה,
חנן