סירוב פקודה של חייל

חדשות כיפה הרב אייל קרים 25/12/02 15:28 כ בטבת התשסג

שאלה

שלום וברכה שמי הילה ואני עושה עבודה בתושב"ע על הנושא "סירוב פקודה". שאלתי היא: האם מותר לחייל לסרב לפקודה במספר מצבים: א)פיקוח נפש. ב)שיקולים מוסריים-כגון: סירוב עקב דעה אישית הנוגדת את הפקודה. ג)משום מצווה. אם אפשרי הייתי שמחה לקבל מקורות עליהם הסתמכת.

רוב תודות הילה

תשובה

שלום
א. אסור לסרב פקודה כשקיים מצב של פקוח נפש, למשל כשחייל נדרש להסתכן בקרב, היות והתורה בעצמה מצווה להלחם על ארץ ישראל, ועצם המלחמה כרוכה בסכנת נפשות.
ב. הנושא המוסרי רחב מאד. לפעמים ישנם שאלות הקשורות למוסר המלחמה המעוגנות בעולמה של הלכה, ופקודה מנוגדת להלכה אין לקיימה, אלא שאז יש לשקון מהן ההשלכות של סירוב פקודה, אם הוא לא יביא נזק הפוך גדול יותר.
ג. איני יודע מה כוונתך "משום מצוה", אבל בודאי שאסור למלא פקודה המורה לעבור עבירה או למנוע קיום מצוה שהיא חובה, כגון תפילה.
אייל קרים