תפילה - חרש

חדשות כיפה הרב דוד לוי 01/04/09 10:23 ז בניסן התשסט

שאלה

בס"ד

כבוד הרב שלום וברכה ,

יש לי שתי שאלות בנושא התפילה .

אקדים ואומר לך שאני חרש מלידה . ולכן באופן טבעי אני כבד פה וזמני תפילה שלי ארוכים מאוד בהשוואה לאנשים שומעים .

למשל –

תפילת עמידה – 20 דקות ( ואני מדגיש שמדובר בתפילה רגילה בסתם יום חול וללא שום תוספות )

קריאת 3 פרשיות של שמע – 10 דקות ( אני מדגיש – ללא ברכות שלפני ואחרי שמע ! )

ועתה לעצם השאלות .

פעם באתי לבית כנסת להתפלל ערבית ובאתי מאוחר והציבור כבר נמצא בתפילת עמידה .

חכם אחד שמכיר אותי היטב ויודע שאני מתפלל לאט והרבה זמן ניגש אליי ונתן לי עצה מה עליי לעשות . וכך הוא אמר לי שאני יכול מיד בברכה של אחרי שמע כלומר להתחיל מיד ולומר " אמת ואמונה וכל זאת וכו' " עד הסוף ולהתפלל עמידה .

ועוד הערה קטנה – בגלל האיטיות שלי וגם בגלל שבמקור תפילת ערבית לא חובה ורק שבמשך הזמן הציבור הפך אותה לחובה ולכן בתפילה זו אני מתפלל בנוסח מעין 18 כלומר אומר פתיחה וסיום של ברכות האמצעיות .

כמובן, שאפילו בצורה כזאת , שהתחלתי כעצת החכם לומר מ"אמת ואמונה" והתפללתי מעין 18 , בכל זאת גמרתי את תפילתי הרבה יותר מהציבור שגמר מזמן והשמש נאלץ לחכות זמן רב בגללי כדי לסגור את המקום .

טוב . אז לאחר שסיימתי להתפלל ניגשתי לאותו חכם לדבר עמו ואז הוא הסביר לי שהברכות של קריאת שמע ( לפני ואחרי ) אינן תלויות זו בזו . הודיתי לו ואמרתי לו שעצתו עזרה והועילה לי מאוד . ואח"כ אמרתי את שתי הברכות שלפני קריאת שמע ( וכמובן שעשיתי זאת בחוץ ) .

וכעת שאלתי היא האם אותו חכם צודק ?

שאלה שנייה – בשבת - ברכת יוצר המאורות ארוכה מאוד וקשה לי לומר אותה .

האם מותר לי לומר גם בשבת בנוסח רגיל כמו של יום חול ?

אודה מאוד אם תענה לשאלותיי ואקווה מאוד שתעזור לי שאוכל להתפלל בנחת ובשמחה ובכוונה וזה ידוע שחכמים אומרים שרצוי להתפלל מעט ובכוונה מאשר הרבה וללא כוונה .חג שמח !!

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

סליחה על העיכוב בתשובה גם כדי לברר דברים ולאחר מכן עקב תקלה טכנית.

1. אכן ברכות קריאת שמע אינן מעכבות וניתן לנתקם.
2. אני מציע שאת ברכות קריאת שמע תקרא בהרהור וכנ"ל ברכת יוצר המאורות בשבת.
3. בתפילה יש מדרגות:
א. קריאת שמע - צריך אדם רגיל להשמיע לאוזניו.
ב. תפילת שמונה עשרה צריך לחתוך את הדיבור בשפתיו.
ג. שאר התפילה ולכן במקרה שלך אני מציע שתקרא חלק זה של התפילה בהרהור.

יקבל ה´ תפילתך ורפואה שלמה
דוד לוי

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן