עט של שבת

חדשות כיפה הרב מאיר צוקרמן 21/11/08 09:51 כג בחשון התשסט

שאלה

שלום רב

יש לי עט של שבת, ברצוני לדעת באם אוכל לעשות בו שימושים נוספים מעבר לאבטחה במזרח ירושלים

אני מבין שעדיף להימנע שכן זוהי לא רוח התורה...

ובכל זאת, מבחינה הלכתית ,האם מותר לי "לשרבט" בעט סתם כך על נייר, האם מותר לי לרשום בו טלפון של ידיד אותו פגשתי

זה מאוד חשוב

תודה

תשובה

לא. לחלוטין אסור להשתמש ב"עט של שבת" לשימוש שאינו שייך לפעילות בטחונית או רפואית.
בכל מקרה של "פיקוח נפש" היינו: סכנת חיים מוחשית ליהודי, מותר לעשות כל מלאכה בשבת, כולל מלאכות אשר אסורות מן התורה.
בכל הדברים החיוניים ביותר, אך אינם בגדר של הצלה מסכנת חיים, כמו תיעוד פרטים רפואיים חיוניים, אשר אינו מהווה הצלת חיים באופן ישיר, אך הוא חשוב להמשך הטיפול הרפואי, מותר לעשות מלאכה אשר איננה מלאכה האסורה מן התורה. כתיבה בכל אמצעי אשר איננו מחזיק מעמד זמן חשוב (נמחק תוך יממה, לדוגמא) כמו: כתיבה בחול, כתיבה באדים על חלון, וכתיבה ב"עט שבת"- איננה מלאכת "כותב" בהגדרתה ההלכתית מן התורה, ואף אין חייבים על עשייתה סקילה (במזיד) או חטאת (בשוגג), ואותה מותר לעשות למטרה חשובה שאיננה פיקוח נפש (כמו- תיעוד רפואי)