למה לקיים מצוות?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 31/07/08 19:11 כח בתמוז התשסח

שאלה

אשמח להסבר קצר מדוע אנחנו צריכים לקיים מצוות. כלומר, גם בהנחה שאני אכן מאמינה בה', מדוע עלי לעבוד אותו ולקיים מצוות?

תשובה

שלום לשואלת היקרה!

שאלתך טובה וחשובה!

אני רוצה לציין שאני לא יודעת מאיזה מקום היא נשאלת, אז אענה בצורה כללית יותר, ומקווה שהתשובה תתיישב על ליבך.

את כותבת שאם את כבר מאמינה בה´, למה צריך לקיים את המצוות ולמה צריך לעבוד אותו?

אני מוסיפה- אולי מספיק רק ההרגשה הכללית?

אז קודם כל, המצוות זה הביטוי המעשי של אותה אמונה. אם אדם מאמין במשהו, הוא צריך לחוש אותו בכל דבר, לקיים אותו בפועל. אחרת, זה נשאר אי שם...

לכן המצוות זה החיבור המעשי של האמונה שלנו בה´.

המצוות הן מותאמות לעולם, לעם ישראל. אפשר להגיד שהן היסוד של העולם. לקיום מצוות יש ערך עצמי- זה גילוי של ה´ בעולם. ולנו יש בחירה אם לגלות את ה´ דרך המצוות או לא.

אפשר לקיים מצוות מפחד- יראת עונש. אפשר לקיים את המצוות על מנת לקבל שכר, ואפשר לקיים אותן ממקום שמבין שזה אמת. זו עבודה פנימית שלנו, לקיים פשוט (אולי לא כ"כ פשוט) כי זה רצון ה´.

ואז, גם אם לא תמיד קל לנו- נמשיך לקיים!

ביהדות יש עניין של "עול מצוות". זה לא סתם שאנו מאמינים, אלא יש לנו מחויבות שנגזרת מהאמונה הזו. בנצרות אין בכלל עול מצוות. פעם בשבוע (אם בכלל) אדם מגיע לכנסייה, מתוודה ואח"כ חוזר לחייו הנמוכים.

אז למה צריך את כל ה"עול" הזה? למה צריך לקיים מצוות?

"יסוד החסידות ושורש העבודה התמימה הוא שיתברר ויתאמת אצל האדם מה חובתו בעולמו ולמה צריך שישים מבטו ומגמתו בכל אשר הוא עמל כל ימי חייו...." (מסילת ישרים פרק א, ר´ משה חיים לוצאטו).

העולם אינו הפקר. יש תכלית ומגמה, יש חובות בעולם.

המצוות- חיבור לה´!

כשאני מקיימת מצווה כלשהי- למשל, אני מתלבשת צנוע, מתפללת, מברכת, עושה חסד, מכבדת הורים וכן הלאה- אני עושה את רצון ה´. וכשאני עושה רצון ה´- אני מתחברת לנקודה פנימית בתוכי- חלק אלוקים ממעל! אני מתחברת לה´.

על דרך המשל, אם אבא מבקש ממני להביא לו כוס מים, ואני מביאה לו- אני בעצם עושה את רצונו של אבא ובכך מתחברת אליו. ( שימי לב, כשזה נעשה בעצלות או עצבות- יהיה קשה לי להרגיש את הקרבה, בדיוק כמו עם ה´ יתברך).

וכן מצווה מלשון "צוותא".

אלא מה, היום לא תמיד אנו מרגישים את הקרבה הזו, וכשלא מרגישים, ואפילו זה עושה לנו הרגשה לא טובה- אנו מתייאשים מהמצוות, או ממצוות מסוימות, כי במילא זה לא מחבר אותי לה´...

אז כמובן שאנו צריכים להמשיך לקיים, גם אם אין הרגשה של רוממות, וביחד עם זאת, למצוא דרכים על מנת לקיים את המצוות בשמחה, מתוך רצון לעשות נחת רוח לה´.

לעתיד לבוא מצוות בטלות. למה? כי לא יצטרכו את הפעולה החיצונית על מנת להגיע לקרבת אלוקים.

המציאות תהיה רוחנית יותר.

זה רק מראה שהמצוות אמורות לחבר אותנו לה´, ולא להפך.

"רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות". הקב"ה "עטף" אותנו בהרבה מצוות על מנת שנוכל להתחבר למציאות מרוממת יותר, בכל פרטי החיים.

ראי גם: תפקיד המצוות https://www.kipa.co.il/noar/ask_show.asp?id=16881
לעבוד את ה´- למה לי? https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=42411

בע"ה מקווה שהתשובה הועילה,

אשמח לקבל את תגובתך ואת מוזמנת לשאול שוב תמיד, בשמחה!

רותם
rotemit02@gmail.com