תחרות ספורטיבית בשבת

חדשות כיפה הרב רונן לוביץ 12/05/08 12:34 ז באייר התשסח

שאלה

אנחנו משפחה דתית וביתנו בת ה-8 משתתפת זה זמן מה בחוג התעמלות קרקע תחרותית.יש לציין כי ביתנו פעילה בחוג זה עד מאוד, היא מצטיינת בו ומשתתפת בתחרויות.בזמן הקרוב עתידה להתקיים תחרות בשבת,מחוץ לעיר מגורינו.לא ניתן להזיז את מועד התחרות ואנו חוששים מעוגמת הנפש שתיגרם לביתנו אם לא תשתתף בתחרות..כבר הוחלט כי נתארח בעיר בה מתקיימת התחרות אך ברצוננו לדעת האם בכלל תוכל ביתנו להשתתף בתחרות זו ,על אף שהיא לא תחלל שבת ודאי תושמע שם מוסיקה ברמקולים.מה ניתן לעשות מבחינה הלכתית? האם זה אפשרי?

תשובה

שלום רב,
הבעיה שהעלתם אכן מציקה וכואבת. ישנם לא מעט בני נוער דתיים העוסקים בספורט, ואף ספורטאים ממש, הנתקלים בבעיות דומות, ולצערי הרב נדרשים לוותר על השתתפות בפעילויות ובתחרויות, ולעיתים אף לוותר על העיסוק הספורטיבי בו הם חפצים. ברם, שמירת השבת איננה יכולה להתגמש ולהתבטל מפני הקושי ומפאת הכאב שבוויתור על העיסוק הספורטיבי. יהודים בכל העולם, בחו"ל יותר מאשר בישראל, נאלצים לוותר על פעילויות רבות ושונות בשל קדושת השבת, ולא פעם הדבר כרוך אף בהפסד כספי או בוויתור על עניינים בעלי חשיבות מדרגה ראשונה. במקרה שלכם אמנם פתרתם את בעיית הנסיעה, אולם אי אפשר לפתור את הבעיה ההלכתית ששי בהנאה מחילול שבת ולא את הבעיה העקרונית שקיימת בשיתוף פעולה עם חילולי שבת. יש לציין עוד שאם אנו מעוניינים שהמצב בארץ ישתנה, ויותר אירועים יעברו להתקיים בימי חול, עלינו להימנע מליטול חלק באירועים המתקיימים בשבת, אף אם ניתן היה למצוא להם פתרונות הלכתיים. לכן אני סבור שיש להסביר לביתכם שהיא תיאלץ לוותר על ההשתתפות בתחרות, ולהעלות על נס את ערך הוויתור שהיא עושה למען שמירת השבת, ולהסביר לה שבכך היא מצטרפת ליהודים בכל העולם ובכל הדורות, שהיו והינם מוכנים להקריב הרבה למען התורה והמצוות שאנו מאמינים בהם. בכך יהפוך הוויתור הזה למעשה חינוכי חשוב מצידכם. אני מאחל לביתכם שתצליח בהמשך הפעילות ותבורך על ההימנעות, והקב"ה ישלם שכרה.

כל טוב,
רונן לוביץ