כיבוד סבא וסבתא

חדשות כיפה הרב חיים רטיג 25/12/07 14:43 טז בטבת התשסח

שאלה

שלום כבוד הרב,

לאחורנה עברתי לגור עם סבי וסבתי.

מובן שהימצאות בבית אחד עלולה לעורר חיכוכים ונסיונות. מעיון בספרים לא ראיתי התייחסות מיוחדת להלכות כיבוד סבא וסבתא ורציתי לדעת האם ההלכות הן כמו הלכות כיבוד הורים? אסור לחלוק על דבריו, לשבת במקומו וכיו"ב או שיש הקלות? ולגבי ברכת המזון- ברכת האורח? אבי מורי?

תודה רבה מראש

תשובה

שלום רב,
מדוע לא מצאת הלכה בענין? הרי הרמ"א בהלכות כבוד אביו ואימו מביא זאת.
שולחן ערוך יורה דעה סימן רמ

סעיף כד
חייב אדם לכבד חמיו. הגה: י"א דאין אדם חייב בכבוד אבי אביו (מהרי"ק שורש מ"ד /ל'/). ואינו נ"ל, אלא דחייב בכבוד אביו יותר מכבוד אבי אביו (וראיה ממדרש גבי ויזבח זבחים וגו' (בראשית מו, א)).

פתחי תשובה יורה דעה סימן רמ ס"ק כא

(כא) אלא דחייב - עיין בש"ס סוטה דף מ"ט ע"ב דאיתא שם אטו ברך אנא בר ברתך אנא ובפירש"י שם ועיין עוד במכות דף י"ב גבי בן בנו נעשה לו גואל הדם ובפירש"י שם ודוק. ועיין בתשובת שארית יוסף סי' י"ט (הובא לקמן סי' רמ"ב סכ"א בנ"ז שם) ובספר אמרי שפר להגאון מוהר"א בן חיים פרשת תולדות ובשו"ת תשובה מאהבה ח"א סימן קע"ח ובתשובת שתי הלחם מ"ש בזה:

ולהלכה יש לכבדו אולם, פחות מהוריו והגר"א הביא שאבי אימו אינו חייב בכבודו. ומכל נקום נראה לי כי כבוד סבו נובע גם ממצות והדרת פני זקן.

כל טוב,
חיים רטיג, ישיבת ההסדר "בינות" רעננה.