שאל את הרב

אכילת בשר אחרי גבינה

חדשות כיפה צוות ישיבת הר עציון 25/04/07 15:12 ז באייר התשסז

שאלה

בס"ד,

שלום,

לא מזמן שמעתי שאם אוכלים גבינה צהובה, אז אח"כ צריכים לחכות כ-4 שעות ע"מ לאכול מוצר בשרי, לדעתי אין שום הגיון בדבר, אך בכל זאת האם זה נכון ההלכה הנ"ל ואם כן אז למה?, מה שונה גבינה צהובה משאר המוצרים החלביים הקיימים?

תודה מראש,

מירב.

תשובה

שלום רב!

השו"ע פוסק "אכל גבינה, מותר לאכול אחריו בשר, מיד, ובלבד שיעיין ידיו שלא יהא שום דבר מהגבינה נדבק בהם... וצריך לקנח פיו ולהדיחו. והקינוח הוא שילעוס פת ויקנח בו פיו יפה, וכן בכל דבר שירצה, חוץ מקימחא ותמרי וירקא, לפי שהם נדבקים בחניכים ואין מקנחים יפה. ואחר כך ידיח פיו במים או ביין. במה דברים אמורים, יד בבשר בהמה וחיה. אבל אם בא לאכול בשר עוף, אחר גבינה, אינו צריך לא קינוח ולא נטילה". (שולחן ערוך יורה דעה סימן פט סעיף ב )
הרמ"א חולק ופוסק "ויש מחמירין אפילו בבשר אחר גבינה (מרדכי בשם מהר"ם וב"י בא"ח סעיף קע"ג), וכן נוהגין שכל שהגבינה קשה אין אוכלין אחריה אפילו בשר עוף, כמו בגבינה אחר בשר. (וכן הוא בזוהר). ויש מקילין. ואין למחות, רק שיעשו קנוח והדחה ונטילת ידיים. מיהו טוב להחמיר." (שם)

מי שאוכל גבינה רכה או מאכל חלבי שאינו מגבינה קשה, אין צריך להמתין שש שעות לפני אכילת בשר, אבל לא יאכל מיד אלא יאכל מעט לחם[קינוח] וישתה[הדחה] (ואפילו יטבול לחם במשקה ויאכל), ואין סדר לקינוח והדחה. או שימתין שעה(וי"א חצי שעה) ואז הפה מתנקה מעצמו. וכמובן שיבדוק שידיו נקיות וכו'.

לדעת הרמ"א בגבינה קשה יש להמתין שש שעות לפני שאוכלים בשר (הדין שווה להמתנה באכילת חלב לאחר אכילת בשר).
[מה נחשב גבינה קשה?] –מובא בפוסקים גבינה מתולעת וגבינה שעברה עליה ו' חודשים (או יותר) בתהליך הייצור, בזמננו תהליך ייצור הגבינות הוא קצר באופן משמעותי ולכן :
יש שפסקו שלא צריך להמתין שש שעות מכיוון שאין זה ממש גבינה קשה.
אחרים פסקו שהתוצאה כמעט זהה(או זהה לחלוטין) ולכן יש להמתין שש שעות.
כל הנאמר הוא לאלה שהולכים אחר דעת הרמ"א (אשכנזים), בין הספרדים יש המחמירים כרמ"א ויש המקלין כדעת השו"ע.

סיבת ההמתנה בבשר:
א. משום שהבשר מושך (משאיר) טעם בפה במשך שש שעות ואסור לאכול מוצרי חלב על עוד יש טעם של בשר בפה(לשיטה זו גם אם רק בלע את הבשר צריך להמתין).
ב. וי"א משום שהבשר נכנס בין השניים ואינו יוצא בקלות ורק לאחר שש שעות הבשר כבר נתעכל מותר לאכול מוצרי חלב.
להלכה פוסקים כשני הטעמים.
לרמ"א אין הבדל בין בשר לגבינה בעניין "משיכת טעם",שכן הגבינות הקשות משאירות טעם זמן רב כמו בשר.

בברכה,
ירון, צוות ישיבת הר עציון

דברי תורה לפרשת השבוע

דברי תורה לפרשת השבוע

החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם

✓ נרשמת בהצלחה

כתבות נוספות