מי בן שיח - יברך את החתן והכלה

חדשות כיפה צוות ישיבת אלון מורה 25/02/07 22:01 ז באדר התשסז

שאלה

מה פירוש הברכה: "מי בן שיח שושן חוחים, אהבת כלה משוש דודים, הוא יברך את החתן ואת הכלה" (סדר נישואין)?

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום וברכה,

המקור לפיוט הוא ע"פ המדרש בשיר השירים רבה (פרשה ב) הדורש את הפס' "כשושנה בין החוחים" ביחס לגמילות חסדים:
"...בנוהג שבעולם עשרה בני אדם נכנסין לבית המשתה
ואין אחד מהן יכול לפתוח פיו לברך ברכת חתנים,
ובא אחד ופתח פיו וברך ברכת חתנים.
למה הוא דומה ביניהם?
כשושנה בין החוחים".

(כוונת המדרש, היא ביחס לאדם העושה ועוזר לאחרים שאינם יודעים מה וכיצד לעשות. גמילות חסדים במקום שאין אנשים...)

ואם כן:
["מי בן"] - מי שמבין (ואולי נכון לנקד בִן בחיריק)
["שיח"] - המבין לשיח ולברך את ברכת החתנים.
- למה הוא דומה?
["שושן חוחים"] - לשושנה בין החוחים.

["אהבת כלה משוש דודים"] - המבין מהי אהבת הכלה ושמחת דודה (אולי יש מדרש המחבר זאת למברך, אך לא מצאתיו)

["הוא יברך את החתן ואת הכלה".]

ראיתי הפניה למחזור ויטרי המקשר את המדרש לפיוט, אך בינתיים לא מצאתי את המקור בפנים.

אם למישהו יש תוספות והרחבות אשמח להוסיף.

בשמחה תמיד!
אמיר

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן