גיוס בנות לצבא

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 06/01/07 22:27 טז בטבת התשסז

שאלה

כבוד הרב שלום!

רציתי לדעת מדוע על פי ההלכה היהודית לבנות אסור להתגייס לצבא?

האם זה חל על כל בנות ישראל?

תשובה

אפתח בעצם הפסיקה – עד כמה שידוע לי, כל פוסקי דורנו שהתייחסו לשאלה זו, שוללים גיוס בנות לצבא. פסק זה כולל את כל בנות ישראל.
אבל את שואלת מדוע.
קיים הצד ההלכתי הפורמלי וקיים גם הצד המעשי-הפרקטי, והם משולבים.
התורה אמרה "לא יהיה כלי גבר על אשה". אחד ממדרשי ההלכה על הפסוק, אומר שאשה לא תחגור כלי זיין, ולא תצא למלחמה. הפוסקים הביאו דין זה להלכה. יש מקרה שבו התירו לשאת נשק, והוא במקרה של פיקוח נפש. אבל באופן רגיל אסרו, וחילקו את האיסור לשני איסורים: איסור לחגור כלי מלחמה, ואיסור להשתתף במלחמה.
הצד הפרקטי הוא בעיית הצניעות המתעוררת, שמעשית אי אפשר או כמעט בלתי אפשרי לפתור אותה.
וייתכן שזה טעם ההלכה הקודמת. למרות שדינים שהתורה אמרה, כלל לא משנה אם אנו מבינים טעמם או לא. אבל הגמרא כבר אמרה שהלכה זו באה למנוע חיי צוותא של גברים ונשים היוצרים בעיות חריפות של צניעות.
אנא, אל ננסה להקטין את הבעיה בסיטואציות מסויימות. פוסקי הדור, שמתוך כובד האחריות הציבורית הרובץ עליהם ניחנו בראיה רחבה וכללית, שוללים גיוס בנות. ואם אנחנו ננסה להגביל ולסייג איסור זה (כמו כל איסור אחר) – אין לדבר סוף.