הודעה על פטירה

חדשות כיפה הרב מאיר צוקרמן 16/11/06 22:41 כה בחשון התשסז

שאלה

שלום לרב

אביה ע"ה של אשתי נפטר לפני כארבעה חודשים בגיל שמונים , לאמו שתחיה שהיא בגיל קרוב למאה לא סופר דבר פטירתו כיוון שבניה ובנותיה האחרים חרדו לשלומה וטענו שליבה לא יעמוד בבשורה המרה ,כעת היא שואלת עליו כל הזמן ונאמר לה שהוא חולה ולא יכול לדבר עמה. הבנים מבקשים מאישתי שהיא נכדתה לבקר אותה ולתמוך בסיפורם , אשתי מסרבת כי היא חשה ששזה עוון לשקר לסבתא הישישה ועל כן ניתק הקשר עם הסבתא והמשפחה מהצד הזה . מה דעת תורתנו אומרת במצב הזה האם חייבים לספר לסבתא כדי שתנהג דיני אבלות אף על פי שזה יחיש את קיצה?

תשובה

אין חייבים לספר לסבתא אם חוששים לשלומה ובריאותה. אני מניח שהיא מבינה שקרה משהו, ולכן היא מרבה לשאול, ואפשר להתחמק ולומר לה כי "מצבו אינו מאפשר ביקור שלו אצלך". זה איננו שקר, וזה לא מסגיר את המצב האמיתי.
לא כדאי להמנע מביקור אצלה (לגבי אשתך) והיא יכולה להתבטא באופן שהצעתי.