אפשר לשלוח שאלה זהה למספר רבנים?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 19/10/04 18:25 ד בחשון התשסה

שאלה

למה לא לשלוח שאלה זהה למס' רבנים?הרי ככה אני אקבל יותר תשובות ויותא אהיה מסופקת..שאלה רק מתוך סקרנות..בתודה מראש.

תשובה

שלום רב וחורף טוב,
בבואנו לעסוק בשאלה מורכבת זו עלינו להתבונן במספר היבטים, בהיבט המוסרי, ההלכתי והאישי.
ברור שכל מטרת הרבנים העונים היא לענות ולתת תשובות לאמיתה של תורה, מתוך מאמץ ויגיעה לברר את הדברים לאשורם. וכל הנושאים בטורח הציבור צריכים להתפלל שהקב"ה יהיה בעזרם ולא תצא מכשלה מתחת ידם.

אני חושב שבשואלים 'הסימולטניים' אפשר לגזור מספר קבוצות עיקריות:
א.שואלים רבים שמטרתם לדעת מה לעשות שולחים שאלה לרב, לעיתים התשובה מתעכבת עקב העומס שעל הרב העונה, או שהרב אינו נמצא. ואז הם שולחים את השאלה לרב אחר.
ב.יש הזקוקים לתשובה דחופה ולכן שולחים את השאלה למספר רבנים על מנת לקבל תשובה מהירה, ועושים את מה שהראשון פוסק להם.
ג.יש הרוצים ללמוד ולשמוע את השיטות השונות.
ד. יש הרוצים שהרב יעשה להם את שיעורי הבית \ עבודה \ שיעור כללי\ חבורה...
ה. יש העושים זאת לחפש את ההבדלים ולנגח.
ו. יש המחפשים את הדעה המקילה ביותר.

במעט שאני מבין, ראוי שאנשים יציינו במידת האפשר בשאלתם את העובדה שהשאלה נשלחה גם לרבנים נוספים, וכן את סיבת הכפילות. (דחיפות, רב שלא הספיק לענות, רצון לדעת, להבין את השיטות...), כדי לא להיכנס לשאלה של גזל זמן של העונה. אולי הרב העונה לא רוצה לענות על שאלות מסוג זה - אלא על שאלות הלכתיות למעשה בלבד .

בשו"ע יו"ד (סימן רמב סע' לא) כתב "ולכן אין איסור לשואל לשאול לפוסק שני, ובלבד שיודיע אותו שכבר הורה הראשון לאסור. ואפילו אם התיר הראשון וכבר חלה הוראתו, אין לשני לאסור מכח שקול הדעת".

הכל טוב ויפה עד שהשואל מקבל פסקים סותרים. וכאן מה עליו לעשות? בדרך כלל צריך לקיים את עצת חז"ל 'עשה לך רב והסתלק מן הספק', זאת אומרת לקבל את דעתו של רב קבוע אחד. אחרת צריך להתייעץ עם הרב המשיב מה לעשות שפסקו סותר פסק אחר שכבר קיבלת, כי יש בענין זה אפשרויות שונות (ספק דאורייתא לחומרא בדרבנן לקולא, הליכה אחר המנהג, אחר הרב הראשון שהשיב, ועוד).

לסיכום:
גם מצד ההלכה וגם מצד הייחס לרב העונה, לא רצוי להפנות את אותה שאלה למספר רבנים אא"כ מודיעים להם ששאלו כבר רבנים אחרים, ובמידה וכבר פסקו לו יאמר לרב את פסקם.
ואם שאל כמה רבנים וקיבל פסקים סותרים יפנה למורה הוראה עם התשובות הנ"ל או לרבנים שענו, עד שיקבל פסק ברור.
ושוב עצה טובה: 'עשה לך רב והסתלק מן הספק'.

חורף טוב,
שלמה, חברים מקשיבים.
shlomo@kipa.co.il.

קישורים נוספים:
http://www.moreshet.co.il/shut/shut2.asp?id=42272
http://www.moreshet.co.il/shut/shut2.asp?id=10698
http://www.moreshet.co.il/shut/shut2.asp?id=4004