חדשות כיפה
טיולים בחול

טסים לחו"ל? אל תישארו רעבים: המדריך ההלכתי המלא

קוקה קולה בחו"ל, נעילת החדר בבית המלון, ירקות קפואים, חלב עכו"ם: המדריך ההלכתי המלא לנוסעים לחו"ל. כתב: רב העיר עפולה הרב שמואל דוד

אילוסטרציה בלבד. astudio / Shutterstock.com

צילום: אילוסטרציה בלבד. astudio / Shutterstock.com

1. כשרות במטוס: במטוסים של חברות זרות יש להזמין מראש (לפחות 48 שעות) אוכל כשר.

2. מלון בשבת: חשוב: יש לתכנן הגעה מוקדם לפני שבת. המרחקים בחו"ל גדולים והפקקים ארוכים. כמו כן יש לוודא מראש את זמן כניסת השבת.

מערכות חשמליות רבות בבתי מלון בחו"ל הן אוטומטיות:

א. יציאה מהחדר: גורמת לכיבוי אור ומזגן, וכניסה לחדר- גורמת להדלקה. מה עושים? אין פתרון, אלא ביטול האוטומציה.

ב. מפתח החדר: הוא כרטיס מגנטי - יש להחליפו במפתח רגיל, אבל לעתים כל פתיחת דלת החדר גורמת לרישום במחשב המלון, וצריך לבקש לנתק את מנעול החדר ממערכת המחשב של המלון.

ג. הוצאת משקה מהמקרר בחדר - גורמת לרישום אוטומטי במחשב המלון - יש להימנע מכך בשבת.

ד. עירוב: ברוב המקומות אין עירוב, אין לטלטל בשבת מחוץ למלון (וגם בתוך המלון, ברוב המקרים אין לטלטל מחדר לחדר, או מהחדר לחדר האוכל)

ה. המרחקים בחו"ל גדולים. יש לדאוג למלון סמוך לבית כנסת.

ו. כניסה למלון: אם יש רק דלת חשמלית, יש להמתין שהיא תיפתח על ידי גוי כדי להיכנס.

ז. כניסה למעלית: כנ"ל. יש להמתין שגוי יכנס, ילחץ על קומה עבור עצמו, ואז מותר להצטרף אליו.

 

4. כשרות בחו"ל: מה מותר לאכול בחו"ל ללא הכשר? כדאי להתענין בבית חב"ד המקומי או ברבנות מקומית, כי אין מקום דומה לחברו. הפירוט להלן נכון לרוב המקומות.

לחם ופיתות: מותר רק לחם שמכיל קמח, מים ושמרים בלבד.(הקמח אינו מוחזק כמתולע, ואינו חייב בניפוי, פרט למקומות חמים ולחים, כמו הודו, נפאל). אם כי לפעמים יש בעיות של "חדש" , וכן רוב סוגי הלחמים מכילים חמרים משפרי אפיה (וכן ויטמינים, אנזימים) וחמרים שומרי טריות שאינם כשרים. כמו כן יש מקומות בהם מורחים את הלחם או את תבניות האפיה בשומן חזיר. בצרפת הבאגט נחשב כשר, אך ורק אם כתוב עליו שאין בו שומן! לכן כדאי להביא מציות מהארץ!

מציות מחו"ל - מותר - משתמשים בקמח שאין בו חשש חדש. אטריות - אסור - חשש חדש.

מוצרי חלב

חלב (רגיל ועמיד): בארה"ב ובמערב אירופה מותר, פרט למקפידים על חלב ישראל. (במקומות בהם הפיקוח הממשלתי פחות הדוק - אסור).

לבן, יוגורט, שמנת, גבינה לבנה: בארה"ב ובמערב אירופה מותר אם הם בלי תוספות, פרט למקפיד על חלב ישראל.

חמאה רגילה: מותר, בתנאי שאין בה תוספות. חמאה קלה או חמאה עם תוספת: אסור.

שאר מעדני חלב: אסור, הם עלולים להכיל תמציות שאינן כשרות.

גבינות קשות ומותכות וצהובות: אסור (יש בהן תוספות) וגם איסור גבינות גויים.

פורמולה (תחליף חלב אם): לבדוק ברכיבים אם אין שומן מן החי - מותר

פירות וירקות

טריים: מותר כשהם שלמים. (אם ידוע שהם מהארץ מצוי: פירות הדר, אבוקדו, גרעיני חמניות, פפריקה וזעתר - יש להפריש תרומות ומעשרות).

ירקות קפואים: מותר. (אבל השקית המצורפת עם הרוטב - אינה כשרה).

פירות יבשים: בדרך כלל אסור (פעמים שמרוח בשומן מן החי או במוצריו, כגון: גליצרין או סורביטול).

משמש מיובש: מותר .

תמרים מיובשים: מותר. יש לשים לב שאם התמרים מהארץ- יש להפריש תרומות ומעשרות.

תאנים מיובשות: יש חשש לתולעים .

אגוזים, שקדים, בטנים, גרעיני דלעת, אבטיח, חמניות (גם קלויים, ובתנאי שאין שמן) וכדומה: מותר. לשים לב שבתוצרת הארץ יש להפריש תרומות ומעשרות.

רסק, כגון רסק עגבניות: מותר רק אם מצוין שהוא 100 אחוז טבעי. (מומלץ לתינוקות, כי מסובך להשיג בחו"ל מזון כשר לתינוקות).

סלט: אסור כי ברבים מהם מוסיפים חומץ יין.

קטניות יבשות (כגון: שעועית לבנה, עדשים, אפונה, קינואה): אם לא עברו כל עיבוד - מותר.

תבלינים שלמים וטחונים: מותר. (יתכן כי החומר שמונע התגבשות כשר, ואף אם לא , הוא בטל בששים).

תערובת תבלינים: אסור. אינך יודע מה מעורב.

שימורים: אסור גם מחמת תוספות (כגון: חומרים השומרים על טריות) שאין לנו בטחון על כשרותם, גם בישול נכרים. וחלק מהשימורים כגון: זיתים, מלפפונים, כרוב - לעתים מכילים חומץ יין.

חטיפי תפוח אדמה "פרינגלס" - אסור

קטשופ: אסור.

שמן זית טהור: מותר.

שמן אחר: רק כאשר מצוין על התוית: 100%, כי רק אז הוא צמחי, ללא תוספות. (החשש היחידי הוא מחומרים מונעי חימצון שגם אם הם אינם כשרים, הם בטלים בששים. ואף כי יש שהתייחסו אליהם כמעמיד, בשו"ת מנחת יצחק הקל).

שימורי דגים: רק סרדין וטונה בשמן זית או במים. ויש מקלים גם בשמן סויה או במיץ עגבניות.

דג סלמון מעושן, דג מלוח - מותר רק אם מגיע ללא חומץ או תוספת רטבים.

דג חי או קפוא: מותר, אם הוא מוכר בוודאות כדג כשר, או שרואים עליו קשקשים בבירור.

דבש טהור: מותר.

שוקולד למריחה: מותר, לרוב הדעות לפיהם מותר אבקת חלב נכרי. (להם אסור גם שוקולד מריר)

ריבות: בדרך כלל כשר (יש לבדוק שאין בריבה תוספת תמציות). ריבת ענבים - אסור.

מיונז, חרדל: אסור - עלול להכיל יין או חומץ יין. (ואם ברור שאינו מכיל יין או חומץ יין - כשר.)

טחינה: מותר.

מרגרינה: בדרך כלל אינה כשרה.

ביצים: אם הם ודאי ביצי תרנגולת - מותר. (כמובן שאם הן מבושלות או מטוגנות - אסור).

דג:שלם שיש בו עור וקשקשת , ואפילו רק קשקש אחד - כשר. (שוב: מבושל או מטוגן- אסור).

אורז: אין בעיה . אבל אם כתוב עליו שהוא משוח - אסור.

אורז קל בישול: אסור , משום שעבר בישול חלקי (בעיה גם של כלים , גם של בישול גוי).

מלח: מותר. (גם אם יש חומר המונע התגבשות - אין זה ברור שהוא אסור, ואף אם כן הוא בטל בששים).

גלידות: קרחונים שאין מוסיפים בהם מיץ ענבים - מותר.

גלידות וארטיקים - לא, כי יתכן שיש בהם תמציות שאינן כשרות.

ממתקים ללא הכשר: מסטיק - רק מסטיק אורביט המיוצר בצרפת - כשר.

שוקולד וסוכריות - לא.

 

זכור: הרבה חברות שמוכרות בארץ מוצרים כשרים, בחו"ל מוכרות טרף.

והרבה מוצרים שמוכרים בארץ ככשרים, בחו"ל הם טרף.

משקאות קלים ללא הכשר

קוקה קולה (גם דיאט), פפסי, פאנטה, שוופס: בארה"ב ובאירופה - כשר. (בשאר המדינות - לא ברור).

בירה - ספק "חדש" ולכן יש להחמיר ולא לצרוך.

מיצי פירות טבעיים - כשרים כאשר הם מכילים 100 אחוז פרי ללא תוספות, פרט לאלה שמכילים מיץ ענבים שהוא אסור.

שתיה קלה: יש תמציות שונות שכשרותם מוטלת בספק- לכן אסור.

סודה: אין להקל ללא בדיקה. (השאלה היא ממה מופק הגז).

מים מינרלים: מותר, אבל אם מכיל גם תמציות, מינרלים או תוספות - אסור.

סירופ: כשר, רק אם אינו מופק מענבים. (בארץ כל האלכוהול אינו מופק מדגנים, בחו"ל עשוי להיות מדגן, ולכן בפסח יש להזהר)

משקאות חריפים ללא הכשר

יין, ברנדי, קוניאק, וודקה - אסור. כל סוגי ה"אוזו" - אסור.

ויסקי: חלק מהם (כמו: שיבס, ג'וני ווקר, וויט הורס, וויט לבל, קלבדוס שמופק מתפוחים, סליבוביץ - שמופק משזיפים) - נחשבים כשרים.

ארק: כשר.

סוכר: אין בעיה. (אמנם היו פוסקים שבקשו להחמיר משום בישולי גויים. והתשובה היא שהואיל והוא אינו נאכל בפני עצמו, מותר. עלולה להיות בעיה גם אם כשרות האנטיפון, אך אין זה ודאי, וגם הוא בטל בששים).

קפה שחור: אם הוא ללא טעמים - מותר. (גם אם יש אנטיפון יתכן שהוא כשר, ובכל מקרה הוא בטל בששים).

קפה נמס: מותר- כאשר הוא ללא טעמים או תמציות. (אמנם הוא עובר בישול בקיטור, ויש לדון אם קודם בושלו מאכלים שאינם כשרים בארותו קיטור, אך אין זה ודאי, וגם רבים סוברים שאין בעיה בקיטור כלל).

אבקה של מכונת קפה: אין לשתות ללא בקרה.

קפה נטול קפאין: הוא עם אלכוהול, ולכן אינו כשר.

שקית תה רגילה, עלי תה: אין בעיה.

שקית תה עם טעם: יש להיזהר, יש טעמים המופקים באיסור.

תה גרגרים: יש בעיה.

משקה חם ממכונה: מותר רק אם אין באותה מכונה גם מרק.

קסמי שיניים וחוט דנטלי: מותר (אם יש להם טעם, היה מקום לאסור מחמת חשש שהם מרוחים בגליצרין העשוי משומן מן החי, אך ספק אם אכן הם מרוחים, וספק הגליצרין מן החי או מן הצומח, ולכן יש להקל).

 

5. האם מותר לאכול בחו"ל במסעדה צמחונית ללא הכשר?

תשובה: לא. לא רק בשר צריך הכשר. כאמור לעיל גם בלחם יש בעיות כשרות, יש גם איסור בישולי גויים, גם גבינות גויים - אסורות, גם חומץ יין - אסור. וכן בעיות של חרקים במזון.

 

6. האם מותר לאכול ארוחת בוקר במלון בחו"ל?

תשובה: הכלים אינם כשרים, לא הסירים ולא הצלחות ולא הסכו"ם. אין לנו ביטחון על הלחם, הגבינות ועוד. פרט לכך, בדרך כלל מוגשים בארוחות בוקר גם בשרים וגם גבינות, איך אפשר לאכול שם?

 

7. האם מותר לשתות קפה במסעדה שאינה כשרה?

תשובה: אם הקפה הוא ממכונה - אסור, כיוון שמאותו ברז יוצאים גם משקאות שאינם כשרים.

 

8. האם מותר לקנות בחו"ל מוצרים ללא הכשר הנמכרים בארץ ככשרים?

תשובה: בשום פנים ואופן- לא! (הרבה פעמים מדובר במוצר שאינו כשר, שרק כאשר הוא מיועד לארץ, עושים ייצור מיוחד בהשגחה).

 

9. האם מותר לאכול במסעדות "כושר סטייל"?

תשובה: החנויות והמסעדות ברשת זו מוכרים אוכל יהודי כמו חמין, גפילטע פיש וכדומה, אך המזון עצמו בחזקת טרף גמור !

 

סימוני כשרות נפוצים בחו"ל: OU KF OK MK BD BOL

 

טעות נפוצה: הסימן Rבתוך עיגול או בלי עיגול מסמל זכויות יוצרים או סימון אחר, אך אינו סימן כשרות!

 

 

26.06.2017

1. יישר כח על הרשימה (עמי)

דווח על תגובה לא ראויה
26.06.2017

2. סודה (שאלה)

ממה עלול הגז להיות מופק?

דווח על תגובה לא ראויה
07.08.2017

3. יישר כח (אסתר)

יישר כח ענק לכם על הפרוט . עזרתם לנו ומיקדתם אותנו מאוד. תודה רבה.

דווח על תגובה לא ראויה
12.08.2017

4. מסעדה פתוחה בשבת בחול (רינה)

האם אכילה במסעדה בחול המנוהלת על ידי יהודים ופתוחה בשבת אוכל צמחוני... שקשוקה... חומוס...
נחשבת לאוכל כשר . ואי מתן הכשר רשמי רק כי פתוח בשבת?

דווח על תגובה לא ראויה
20.08.2017

5. קולה זירו מותר? (חיים11)

דווח על תגובה לא ראויה
29.08.2017

6. מה עם מסעדות טבעוניות לחלוטין? שלא מוכרות שום בשר או חלב (דני שובבני)

ואם לא ניתן אז למה?

דווח על תגובה לא ראויה
כתבו תגובה

המשך באמצעות

שכחתי סיסמה
אין לך שם משתמש באתר? צור חשבון

יצירת חשבון חדש

אני מאשר את תנאי השימוש באתר