שייט בשבת בחו''ל

חדשות כיפה הרב אריה שטרן 18/01/10 10:52 ג בשבט התשע

שאלה

האם יש בעיה הלכתית לעלות על אנייה בערב שבת ולשוט בשבת?

האם יש בעיה הלכתית לעגון ולרדת מהאנייה בשבת? לחזור חזרה לאנייה בשבת ולהפליג שוב?

מדובר על שיט באניות גדולות המופעלות על ידי גוי, השיט הנו במקומות שאין בהם עירוב. כרטיסים שולמו מראש כמובן

תשובה

לשואל: שלום,
הטעמים הנזכרים לאיסור הפלגה בספינה בערב שבת הן שלושה:
1. ביטול עונג שבת.(נדנודי האנייה)
2. איסור יציאה מהתחום.
3. חשש שיצטרך לעשות מלאכה.
ולפיכך כשמדובר על אניות גדולות המפליגות למים עמוקים אין איסור תחומים וכמו כן אין איסור משום ביטול עונג שבת ובאשר לחשש מפני מלאכה צריך לבדוק שלא יהיו יהודים בין מפעיליה ושאין רוב יהודים בין הנוסעים.
באשר לירידה בנמל:
מומלץ שלא לרדת בגלל שירידה ממנה כרוכה בהרבה שאלות הלכתיות כמו הליכה מחוץ לתחום ואיסור הוצאת חפצים מרשות היחיד לרשות הרבים וטלטולם (אפילו דרכון).
ומכל מקום אם ירד מהספינה מותר לחזור אליה מאחר שקנה בה שביתה לפני כניסת השבת.
בברכה
הרב אריה שטרן
ראש מכון הלכה ברורה