קריאת מגילה לבת מצוה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 25/10/16 22:18 כג בתשרי התשעז

שאלה

שלום לרב.

השנה ב"ה נחוג את בת המצווה של בתנו הצעירה ....

... נולדה באדר א, ותכננה לציין את המאורע בקריאת מגילה לנשים, באירוע שמתקיים כל שנה ביישובנו, ואשר כל בנות המשפחה נוטלות בו חלק פעיל.

הבעיה היא שתאריך לידתה של ....הוא טז באדר א, ומשמעותו בשנה שאינה מעוברת, היא שלכאורה היא לא תהיה עדיין בת מצווה בפורים.

האבסורד מתחיל בכך שחברותיה הצעירות ממנה בשבועות ואף בחודש כמעט – תהיינה בנות מצוה ותוכלנה לקרוא, בעוד שהיא, הבוגרת מהן – עדיין לא בת מצוה לכאורה.

האם ניתן לפתור את האבסורד הזה? האם ניתן להתייחס ל טז אדר א, שפשוט לא קיים בשנה זו, כאילו הוא טז שבט ולא כאילו הוא טז אדר? או שאולי קריאת מגילה יום אחד לפני בת מצוה (כשמדובר בילדה בוגרת במיוחד, ומצפה לקריאת המגילה כבר זמן רב...) יוכל להיות מחול במקרה כזה?

תודה רבה מראש!

....

תשובה

שלום וברכה

ראשית, שיהיה בשעה טובה ומוצלחת, ושתזכה להיכנס ביראה ובאהבה למרחב הגדול של המצוות.
את ריתמוס החיים שלנו קובע הלוח העברי, על המיוחד בו, ועל מה שלעתים מוזר בו.
בימים קדומים לא התאריך היה קובע ולא הגיל, כי אם הבשלות.
אלא שאנחנו לא חיים לאור זה, ומשעה שקבעה ההלכה כי הדבר המחייב הוא הגיל – אנחנו נענים לה במלואה.
המציאות בה מישהו שנולד אחרי נעשה בר מצווה לפני מי שנולד לפניו – מתרחש הרבה, וזה לא אבסורד, אלא דרכה של ההלכה.
אני לא מכיר לכך הצעה אחרת.
אשמח אם תשאלי גם רב אחר, ואם הוא יענה אחרת – אשמח ללמוד ממנו.

כל טוב