קריאת מגילה לאישה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 20/02/15 10:32 א באדר התשעה

שאלה

שלום הרב שרלו,

1) האם מותר לאישה לקרוא מגילת אסתר ולהוציא ידי חובה את עצמה ואישה אחרת?

2) האם היא יכולה להוציא ידי חובה גם גבר?

3) במקרה שהתשובה חיובית, מי מברך את ברכות המגילה? כל אחד לעצמו או האישה הקוראת ומכוונת להוציא ידי חובה את השומעים?

מדובר בקריאת מגילה בפרטיות, לא במניין.

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

שאלה זו נידונה בהיקף כה עצום בין רבני דורנו, עד שנאמרו בה כל הדעות האפשריות.
מה שאני כותב הוא את אחת הדעות הנראית לי ביותר, וכאמור – יש עוד דעות לצד זה ולצד אחר.

א. לאישה מותר לקרוא את המגילה להוציא את עצמה ולהוציא אישה אחרת. אמנם, יש הערה בפסיקה שאפשר שאין היא מוציאה אחרות, אולם הערה זו של ה"קרבן נתנאל" נדחתה כבר על ידי פוסקים, כגון ערוך השולחן (תרפט א, וכן בסעיף ה), וגם דיוק בדברי התוספות מלמד שדבריו אינם הכרחיים.
ב. פוסקים רבים הסתייגו מקריאת נשים המוציאה ידי חובה גברים.
ג. לגבי נוסח הברכה נאמרו דעות שונות (כמו בכל נושא בתשובה זו) ואני נוהג כמנהג הגר"א שלא לשנות ממטבע של ברכות, ומברכים "על מקרא מגילה".
ד. ראוי יותר שתהיינה עשר נשים, ואף שאין זה דין מניין, זה המאפשר את ברכת "הרב את ריבנו".

כל טוב