משלוח מנות לרב לפני חבר

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 06/02/12 22:25 יג בשבט התשעב

שאלה

שלום הרב

תודה לקראת פורים, שאלה:

כשמתחילים לחלק משלוחי מנות, יש איזה צורך לתת קודם לרב לפני החברים באיזור?

לא שהרב שלי יעלב, אבל הלכתית אני שואל (בעקרון).

תודה !

תשובה

שלום

נראה שיש הידור שלא לתת את המשלוח הראשון לרב על הבוקר, אלא לאחר שהרב נתן כבר מנות.
מופיע בספר ישן בשם פסקי תשובה לר"א פיטרקובסקי מלודז´ שהביא בשם אחד הפוסקים שהיו בעיר קאליש שהנותן משלוח מנות לאדם חשוב, יצא האדם החשוב גם הוא ידי חובה, משום שבקבלת המנה בעצם נתן כבוד והנאה לנותן.
ולמד כן מהגמ´ בתחילת קידושין (ובב"מ) לגבי אדם חשוב שכן לעניין ממונא שקבלתו כנתינה. ואף שמדובר שם בקניין חליפין וצריך כלי ולא הנאה, הוא מוכיח מזה שהנאה נחשבת לכלי או למאכל, משום שהיא מטרתם.
אולם לדינא יש להרהר על הפסק הזה לענ"ד.
עכ"פ, כיוון שאדם צריך לצאת ידי חובה בצורה מהודרת ולא כך בדרך אגב מדין אדם חשוב, ממילא יש ערך לאפשר לרב לתת מנות כראוי. ולא שיקבל מנות ממך לפני שנתן מנות, ומיד יצא בעצם קבלתו כאילו נתן. שזה עיקום המצווה והיא ללא כוונה וכו´.
ומצד שני יש ערך להקדים מצד כבוד תורה. ולכן העצה היא להמתין מעט, כך שיתן מנות, ואז ללכת ולתת לו בין הראשונים.

כל טוב