משה רבנו ויציאת מצרים

חדשות כיפה הרב מאיר צוקרמן 05/04/12 09:39 יג בניסן התשעב

שאלה

א. מדוע ה' בחר דווקא במשה להיות המנהיג של בני ישראל ולא במישהו אחר? הרי הוא לא עשה משהו מיוחד כמו קיום המצוות, כמו ששלמה נולד "וה' אהבו" והרי מדוע ה' אהב אותו יותר?

ב. מדוע הורה ה' למרוח דם על המשקוף על מנת לזהות את בני ישראל אם הוא רואה הכל?

ג. בתמונת לווין של סיני ישנה מעין דמות עם זקן וגלימה שמסתכלת לכיוון ארץ ישראל ואמרו לי שזה כביכול משה רבינו. האם יש בזה עניין?

תודה וחג שמח

תשובה

שלום.
א.הרמב"ם בספר "מורה הנבוכים" מתאר, על פי סיפורים שמופיעים בתורה, את צמיחתו של משה כ"נביא", דהיינו: מוכן להיות שליח של ה' אל בני האדם. אצל משה התגלתה "רוח הקודש", וכשהמשיך להתפתח במידותיו- הגיע לנבואה, ולכן בחר בו הקב"ה כמנהיג של עם ישראל: 1) התערבותו להציל את בן עמו מידי הנוגש המצרי. 2) התערבותו להפסיק מריבה בין שניים מאחיו, בני עמו. 3) התערבותו להציל עשוק מיד עושקו כששניהם לא מבני עמו- בנות יתרו והרועים האחרים. המדרש מוסיף עוד צעד אחד: עזרה (אפילו) לבעל חיים- הגדי שחיפש מים לשתות.
ב.הדם לא היה בשביל הקב"ה, שיוכל לזהות. הדם היה בשביל עם ישראל: "והיה הדם לכם לאות..." מילוי רצונו של ה', במריחת הדם על המשקוף והמזוזות, איפשר את הצלתם מן המגפה, מגפת הבכורות.
ג.אין בכך עניין, לדעתי.
חג שמח!