משה רבנו- האם הוא היה בא''י?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 04/08/12 21:27 טז באב התשעב

שאלה

לפי מה שהקב"ה אמר בברית בין הבתרים ארץ ישראל היא גם מה שבצד המזרחי של הירדן(מה שהיום ירדן וסוריה) ומשה רבנו נפטר ונקבר באזור זה, והקב"ה אומר למשה שהוא לא ייכנס לארץ אז זה לא יכול להיות כי בעצם ה' אמר שזה חלק מארץ ישראל(לאברהם אבינו)...אז השאלה:האם הצד המזרחי של הירדן הוא חלק מארץ ישראל המובטחת או לא...

תשובה

שלום רב לך !

סליחה על העיכוב בתשובה היתה לי תקלה טכנית

ישר כח על שאלתך שאלת חכם!

אכן משה רבנו התחיל לבוא לארץ אבל האזור שהוא הגיע אליו הוא לא עיקר ארץ ישראל שהובטח לעם ישראל כעם אלא הובטח לאבות וכיוון שהם כבשו אותה וגם התיישבו בה סבר משה שהוא נחשב כבר לעיקר א"י ואז הותר לו כבר לבוא אל הארץ כמו שכתוב אתה החילות כלומר אתה התחלת להביא אותי אל הארץ וכסבור היה שכבר הותר לו (רש"י)אומר לו הקב"ה רב לך אל תוסף דבר אלי עוד בדבר הזה ולא הותר לך לבוא אל הארץ.
נחזור לגוף העניין, יש הבדל בין הקדושה של ארץ ישראל שהובטחה לאבות שמעבר לירדן המזרחי לבין עיקר ארץ ישראל שהובטח לעם ישראל לכבוש ולהתישב שזה עיקר ארץ ישראל , כמו למשל אני אביא דוגמה למצב שיש הבדל בא"י, יש הבדל במצוות התלויות בארץ בסוריה שלא הכל חל שם לבין בתוך ארץ ישראל העיקרית של 9 וחצי השבטים, או למשל שיש הבדל בין שטח שכבשו לשטח שעוד לא כבשו , אני רק מסיק מכאן שנכון שזה גם ארץ ישראל אבל בכל זאת יש הבדלים ברמת הקדושה.
ובנוסף משה רבנו כועס לכאורה על שבטי ראובן גד וחצי שבט המנשה שהם רוצים את עבר הירדן והם לא באים לעיקר הארץ.
מי שעוד מדבר על הנושא זה הרב שאול ישראלי זצ"ל בספר פרקים במחשבת ישראל.
בברכה חן
מייל chencorcos@gmail.com