מרק??!!(חשוב מאוד )

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 22/01/07 00:00 ג בשבט התשסז

שאלה

בס"ד

שלום ברכה ,

האם נכון הדבר שהספרדים הם המחמירים ביותר בנוגע לחימום מרק בשבת? או כל תבשיל נוזלי אחר?

ואם כך הדבר האם אסור גם לחמם על הפלטה לדוג' - ביצים במים כי העיקר זה הביצים ולא מחממים את המים בשביל לשתות אותם אלא רק כדי לחמם את הביצים או לדוג' לחמם "פול" - זה סוג של קטניות שגם כאשר מחממים אותם המטרה לאכול אותם בלי המים שחוממו בתוכם.

אשמח לדעת מה באמת נכון לעשות בשבת בכדי לא לטעות.

תודה.

תשובה

לשואלת שלום רב.
מרק או כל תבשיל נוזלי אחר שבושל לפני שבת והצטנן ובשבת רוצים לחמם אותו, יש בכך מחלוקת בפוסקים. להלכה אסור גם לאשכנזים וגם לספרדים לחמם. ההבדל הוא שלפי הספרדים זהו איסור דאורייתא ולפי האשכנזים זה מדרבנן. ולכן אם התבשיל עדיין חם קצת, למשל הורדנו אותו מהפלטה לפני זמן קצר, מותר לחממו שוב. אבל להוציא מהמקרר ולחמם אסור לפי כולם. (חלק מהתימנים מתירים)
מה נחשב "תבשיל נוזלי"? אם הנוזל הוא משמעותי. למשל כשיש ירקות מבושלים ובתחתית התבנית יש קצת נוזל, אנו נתייחס אל זה כאל מוצק. ואם יש הרבה רוטב זה ייחשב כנוזל ואסור.
ולפי זה ביצים במים, יש הרבה מים שנראים בבירור ולכן אסור . אם בפול זה קצת נוזל חסר משמעות למטה, מותר.
פתרון אפשרי לביצים זה לשים מים רותחים מהמיחם בתוך סיר ולשים שם את הביצים שיתחממו
בברכה
אפי קיציס