מיסטיקה כתנאי הלכתי

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 10/11/12 22:16 כה בחשון התשעג

שאלה

בוקר טוב,

האם מיסטיקה יכולה להוות איזה מרכיב בהלכה, או שיש הפרדה מוחלטת בין הדברים, והלכות נקבעות רק לפי הראליה? חננאל

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום

עשיית מעשה בתורת הסוד מובאת בחשבון בשכלול הלכתי לפעמים, עיין גיטין פד. בתו'ס ד"ה על מנת שתעלי לרקיע, מה שהקשו על הגרסא בב"מ.
אולם מאידך, בדר"כ התנאי אינו נחשב כל עוד לא התקיים, דהיינו לא חוששים לניסים בדרך כלל, וכדברי רמב"ן שהתורה לא תתלה ענייניה בניסים, ולכן צריך להתכונן לקרב וכד' ולא לסמוך על הנס.
אך במקרים מסויימים כן חוששים למציאות מיסטית, גם אם התנאי לא התקיים, כגון הגמ' בתחילת מגילה שאסור ליתן שלום לחבירו בלילה דחישינן שמא שד הוא וכו'.

כל טוב

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן