לשון הרע על פוליטיקאים ואנשי ציבור

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 18/06/13 20:58 י בתמוז התשעג

שאלה

שלום.

רציתי לשאול אם דין איסור לשון הרע תקף גם על פוליטיקאים ואנשי ציבור?כלומר כשאני צופה בתכנית ריאלטי עם חברות מותר לי להביע את דעתי האישית על כל מתמודד בפניהן?(כמו הוא נחמד היא רעה הוא אידיוט היא מעצבנת וכולי...)ובכלל על אנשי ציבור למשל אצלנו לפעמים בארוחות ערב משפחתיות ההורים שלי מדברים על כל מיני פוליטיקאים ויצא לי לשמוע את אבא שלי אומר לפעמים זה מושחת זה גנב זה לא בסדר וכאלו האם הוא עובר בכך על איסור לשון הרע?בכך שהוא מותח ביקורת על פוליטיקאים מסוימים בקול?ודבר אחרון כשאני הולכת עם חברה ברחוב ועובר אדם שאנחנו לא מכירות מותר לי לומר לה שאני חושבת שאותו אדם מוזר או שהחולצה שלו מצחיקה או שהנעליים שלו מכוערות...?כי אנחנו הרי לא מכירות אתו וזה לא ישאיר לנו עליו רושם

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום וברכה

השאלה הזו היא מהשאלות המורכבות ביותר הקיימות בהלכות לשון הרע.
שכן, מצד אחד עומדים איסורים חמורים מאוד של הלבנת פנים, של לשון הרע, ולמעלה מכך – יש לזכור כי לפחות לגבי מנהיגים התורה ציוותה ביחס מיוחד אליהם, "ונשיא בעמך לא תאר". מאידך גיסא, יש צורך בביקורת ציבורית, בדיון וכדו', ולא זו בלבד אלא שבעצם ההליכה שלהם לחיים הציבוריים הם קראו למעשה לציבור לנתח, להגיב, לתמוך, לבקר וכדו' במעשיהם.

רקע להתלבטות ההלכתית הזו ניתן לקרוא ב:
http://ypt.co.il/show.asp?id=30323

כפי שכתבתי במאמר הנ"ל, הדרך הנכונה מבחינה הלכתית היא זו: בשל העובדה שמדובר בחיים ציבוריים – בין אם מדובר ב"כוכבים" ובין אם מדובר בפוליטיקאים - מותר לדון על מעשיהם, לבקר אותם, לנתח אותם וכדו'.
אולם היתר זה בשום פנים ואופן אינו משוחרר מהעקרונות הנמצאים בכללים המיוחדים של החפץ חיים בספרו.
לאמור: הדיון חייב להיות ענייני; הוא חייב להקפיד על אבחנה בין עובדות ובין פרשנות; הוא צריך להיות מכוון למשהו, ולא לרוע סתם; צריך לדבר רק על דברים שיודעים, ולא על דברים שלא יודעים; וכדו'.
כשהולכים בדרך הזו הולכים בדרכה של תורה.

כל טוב

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן